10 alimente antistres dovedite științific

Se spune că starea de bine sau absenţa acesteia se instalează în timpul mesei, prin consumul de alimente ce contribuie la relaxarea psihicului sau prin carenţele nutritive ce-i sunt potrivnice. Alege să mănânci sănătos, pentru a face faţă situaţiilor tensionate ce-ţi dau mereu târcoale!

De fapt, ce este stresul? Incapacitatea organismului de a răspunde optim stimulilor emoţionali asociaţi cu un trai zilnic din ce în ce mai agitat. Printr-un stil de viaţă echilibrat, care să includă o dietă bogată în alimente ce ajută organismul să facă faţă provocărilor, scapi de această neplăcere. Iată câteva dintre ele:

1. Citrice

Sunt bogate în vitamina C, benefică în lupta organismului împotriva stresului. Răsfaţă-te cât mai des cu portocale, grepfrut şi mandarine sau prepară un suc din fructul preferat ori bea un cocktail din citrice!

2. Legume verzi

Prin aportul considerabil de vitamine şi antioxidanţi, consumul frecvent de legume verzi ajută organismul să se refacă după suprasolicitarea sistemului nervos. Legumele verzi conţin potasiu, alt element necesar pentru buna funcţionare a organismului. Aşa se face că, îmbogăţindu-ţi dieta cu aceste legume, scapi de irascibilitate şi devii rezistentă la situaţiile stresante. În plus, dacă introduci legume verzi în dietă, asiguri corpului fibrele de care are nevoie pentru a se elibera de balastul rezultat în urma procesului de digestie. E demonstrat că organismul îmbâcsit de reziduuri neeliminate la timp este mult mai vulnerabil în faţa stresului.

3. Ciocolată

Obişnuieşti să te răsfeţi cu ciocolată când buna dispoziţie lasă de dorit? Bine faci! Savureaz-o însă cu măsură, altfel s-ar putea să se depună pe unde cu siguranţă nu-ţi doreşti. Într-adevăr, delicioasa ciocolată are darul de a ne binedispune datorită puternicului său efect afrodiziac şi antistres, pus pe seama favorizării sintezei de endorfine. Pe locul doi la acest capitol, se situează bananele.

Boabele de cacao din care se prepară ciocolata de bună calitate conţin antioxidanţi preţioşi cu efect benefic asupra activităţii şi duratei de viaţă a celulelor nervoase.

Ţi-e teamă că un asemenea răsfăţ delicios îngraşă? Redu porţia! Ca să alungi stresul, este suficient să consumi 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

4. Ceai verde

O sursă importantă de antioxidanţi şi cafeină, în cantităţi moderate, ceaiul verde este benefic atât pentru memorie, cât şi pentru starea de spirit şi nivelul de energie. Aşa se face că teina din ceşcuţa cu ceai verde băută de dimineaţă te ajută să-ţi menţii starea de relaxare şi mintea limpede pe parcursul întregii zile.

5. Cereale integrale

Bogate în fibre, cerealele sunt un aliment important nu doar pentru buna funcţionare a aparatului digestiv, ci şi pentru creier, mai cu seamă datorită conţinutului de glucoză, principalul lui combustibil. În plus, cerealele sunt foarte bogate în vitamine din grupa B, necesare organismului în refacerea energiei vitale. Aşadar, de ce nu te-ai obişnui să mănânci fulgi de cereale la micul dejun şi să preferi pâinea preparată din făină de bob întreg ori integrală sau îmbogăţită cu cereale? Ai avea numai de câştigat.

6. Migdale, nuci, fistic

Simţi că stresul te doboară? Răsfaţă-te cu un pumn de migdale! Nu-ţi plac sau nu le ai la îndemână? Înlocuieşte-le cu nuci sau fistic. Oricare dintre ele te va ajuta să menţii un ritm cardiac normal în momentele de suprasolicitare. Poţi adăuga nuci, migdale şi fistic în salate sau în bolul cu cereale consumate la micul dejun.

7. Peşte gras

Consumă de 2-3 ori pe săptămână macrou, somon, hering sau sardine! Prin bogăţia lor de acizi graşi omega 3, cu rol important în buna funcţionare a creierului, te vor ajuta să-ți păstrezi calmul în momentele foarte tensionate.

8. Legume şi fructe portocalii

Morcovii, dovleacul şi alte legume şi fructe portocalii sunt foarte bogate în provitamina A şi betacaroten, elemente ce fortifică vasele sangvine, inclusiv pe cele de la nivelul creierului, şi normalizează circulaţia. Drept urmare, aceleaşi elemente au proprietatea de a te scăpa de stres şi a-ţi îmbunătăţi starea de spirit. Nutriţioniştii te sfătuiesc să mănânci măcar un morcov pe zi, în special dimineaţa, momentul cel mai potrivit ca organismul să asimileze betacaroten şi glucide.

9. Ţelină

Eşti stresată? Ronţăie o bucăţică de ţelină, un vechi remediu popular pentru scăderea tensiunii arteriale. Mai mult, această legumă conţine fitoelemente care, scăzând concentraţia de hormoni ai stresului, au capacitatea de a calma sistemul nervos. Nu prea ai somn? Îți vine în ajutor tot o bucăţică de ţelină consumată înainte de culcare, obicei ce-ţi va asigura un somn liniştit.

10. Alge

Sunt foarte bogate în iod, element cu un excelent efect asupra bunei funcţionări a glandei tiroide, organ de care depinde în mare măsură reacţia la stres. Un consum de 10 grame de alge asigură necesarul zilnic de iod, benefic pentru a preîntâmpina instalarea stresului.

În perioadele dificile şi zilele foarte tensionate, evită pe cât posibil cafeaua, ceaiul negru, alcoolul (sau măcar ai grijă la excese), dulciurile şi produsele de patiserie rafinate, carnea de porc, grăsimile, mezelurile și conservele.

Deşi aparent nu există nicio legătură între ce mâncăm şi starea psihică, unele alimente îmblânzesc semnificativ stresul care ne pândeşte la tot pasul, ajutându-ne să menţinem la un nivel mulţumitor buna dispoziţie.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.21/28.05.2015

Autor: Olga Sveduneac

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *