10 sfaturi pentru scăderea glicemiei

Un nivel ridicat al glicemiei indica, de regula, prezenta diabetului. In cele mai multe cazuri, persoanele care sufera de diabet trebuie sa urmeze un tratament medicamentos pentru scaderea nivelului glicemiei din sange, sau trebuie sa isi injecteze insulina. Cu toate acestea, trebuie retinut ca nivelul glicemiei poate fi scazut in mod natural, fara medicamente. In acest sens, va prezentam mai jos 10 sfaturi de urmat. Cei care nu sufera de diabet, pot sa urmeze si ei recomandarile de mai jos, ca masura preventiva.

SORRISO

specialitati-mob

Descoperă noul tău magazin online cu produse
100% naturale, sănătoase și gustoase!

Glicemie si diabet
Nivelul glicemiei indica valoarea glucozei din sange. Glucoza din sange reprezinta un important furnizor de energie pentru corp, in special pentru creier si celulele rosii din sange, care isi extrag energia din glucoza. Nivelul glicemiei este reglat, in primul rand, prin cei doi hormoni: insulina si glucagonul. In timp ce insulina reduce nivelul glicemiei, glucagonul este responsabil pentru cresterea acesteia. Pe langa glucagon, adrenalina, cortizolul si hormonii glandei tiroide contribuie la cresterea nivelului glicemiei.

Insulina scade nivelul glicemiei prin transportarea glucozei din sange, in celule. Astfel, glucoza este fie depozitata in celulele hepatice si musculare sau este transformata in energie. Prin acest proces, nivelul glucozei din sange scade.

Insa atunci cand suferim de diabet, acest mecanism este afectat. In timp ce diabeticii de tip 1 se confrunta cu un deficit de insulina, cei de tip 2 produc suficienta insulina, insa aceasta nu mai poate transporta glucoza in celule. In ambele cazuri, nivelul glicemic este in permanenta mare, fapt care pe termen lung afecteaza nervii si vasele, ochii si rinichii.

Cum putem sa reducem nivelul glicemiei?
De regula, diabeticilor le sunt recomandate medicamente care cresc productia de insulina. In multe cazuri, persoanele care sufera de diabet trebuie sa isi injecteze suplimentar insulina pentru a regla nivelul glicemiei.

Pe langa aceste metode, nivelul glicemiei poate fi scazut prin consumul anumitor alimente si prin anumite masuri comportamentale. Uneori insa, acestea nu sunt suficiente si este necesara apelarea la medicamente.

Cele 10 sfaturi pentru scaderea nivelului glicemiei se adreseaza atat persoanelor sanatoase, cat si celor care sufera de diabet de tip 1 si 2. Prin aplicarea acestor masuri, persoanele sanatoase au sansa de a preveni debutul acestei boli si de a creste starea de bine a organismului. Diabeticii de tip 1 nu vor reusi sa compenseze lipsa insulinei prin aceste sfaturi, insa respectivul deficit devine mai putin acut atunci cand nivelul glicemiei nu creste atat de mult.

Sfatul 1: Evitarea stresului

Atunci cand sunteti stresati, corpul dvs. produce hormonul de stres numit cortizol, care impreuna cu alt hormon, glaucagon, ajuta la cresterea glicemiei. Asadar, cu cat sunteti mai relaxati, cu atat se va resimti efectul pozitiv asupra nivelului glicemiei.

Pentru evitarea stresului, este important un program corespunzator de somn. Studiile au demonstrat ca lipsa somnului are drept rezultat o crestere a hormonului de stres, care la randul sau provoaca o crestere a nivelului glicemiei.

Sfatul 2: Alimente cu GI redus

Consumati in principal alimente cu un indice glicemic (GI) redus: indicele glicemic indica proportia in care un aliment carbohidrat afecteaza nivelul glicemiei. Glucoza care numai trebuie transformata si poate fi preluata direct in sange, are un indice glicemic de 100.

Alimentele cu un indice glicemic de 50, in comparatie cu glucoza pura, provoaca o crestere in proportie de numai 50% a glicemiei.

Alimentele cu un indice glicemic scazut sunt produsele din faina integrala, leguminoasele, legumele si anumite fructe. In schimb, produsele din faina alba, fructele deshidratate si zaharul alb trebuie evitate.

Sfatul 3: Reducerea greutatii

In cazul in care suferiti de diabet de tipul 2 si sunteti supraponderali, trebuie sa depuneti eforturile necesare pentru a pierde greutatea in exces. Deoarece kilogramele in plus, vor conduce in timp la formarea unei rezistenta la insulina. In plus, kilogramele in exces afecteaza si necesarul de insulina. Astfel, printre efectele scaderii in greutate se va numara si scaderea nivelului glicemiei din sange.

Pentru a vedea primele rezultate, este suficienta o reducere de 5% a greutatii corporale in interval de 6-12 luni, cu conditia ca respectiva pierdere in greutate sa fie mentinuta.

Diabeticilor supraponderali li se recomanda o scadere lunara in greutate, de 1-2 kilograme, deoarece in cazul pierderilor radicale de greutate, acestea nu pot fi mentinute pe termen lung.

Sfatul 4: Renuntati la excesul de grasimi

Grasimile nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica, insa trebuie sa evitati excesele. Se recomanda o doza zilnica de aprox. 80 grame de grasimi sanatoase, nesaturate.

Trebuie sa evitati consumul de alimente care contin grasimi saturate, deoarece grasimile saturate – intalnite in special in alimentele de origine animala- faciliteaza crearea rezistentei la insulina. Se recomanda asadar grasimile nesaturate, care influenteaza pozitiv rezistenta la insulina si pe care le regasiti in peste si produsele din soia.

Sfatul 5: Atentie la lichidele consumate

Nu doar alimentele, ci si bauturile pot afecta nivelul glicemiei, deoarece majoritatea (sucuri de fructe, limonade) contine cantitati semnificative de zahar.

Cele mai indicate lichide pentru diabetici sunt apa minerala si ceaiurile neindulcite –in special ceaiul verde, care un efect deosebit de pozitiv asupra nivelului glicemiei. Studiile stiintifice au aratat efectul hipoglicemic al ceaiul verde, putand fi folosit si ca masura preventiva in cazul persoanelor sanatoase.

Sfatul 6: Faceti miscare in mod regulat

Atunci cand faceti miscare, musculatura se fortifica si consuma mai multa energie decat atunci cand sunteti sedentari. Prin consumul sporit de energie, organismul arde mai multa glucoza si nivelul glicemiei scade. In plus, miscarea regulata combate si aparitia rezistentei la insulina. De asemenea, sportul practicat regulat va va ajuta sa scapati de kilogramele in plus.

Daca nu ati obisnuit sa practicati sport pana acum, nu trebuie sa exagerati: incepeti treptat, cu distante parcurse in mers, evitati sa mai folositi liftul si alegeti sa urcati treptele pe jos. Iesiti in natura si plimbati-va la aer curat.

Sfatul 7: Folositi indulcitori naturali in locul zaharului

Planta stevia este recunoscuta pentru proprietatile de indulcire si de aceea este foarte potrivita ca inlocuitor pentru zahar si zaharina. Stevia este recomandata diabeticilor, deoarece unele dintre ingrediente pot contribui la scaderea nivelului glicemic din sange.

Sfatul 8: Condimentati mancarea cu scortisoara

Scortisoara se numara printre cele mai eficiente condimente, dintre cele cu efect de scadere a glicemiei. Printr-un consum regulat, efectul acesteia este semnificativ. Doza zilnica recomandata este de cel putin 1 miligram de scortisoara.

Pentru a asigura un consum suficient de scortisoara, va puteti condimenta ceaiul sau cafeaua cu aceste condiment minune, sau o puteti adauga in müsli sau in salata de fructe. De asemenea, puteti incerca retete precum orez cu lapte, in compozitia carora intra si scortisoara.

Sfatul 9: Consumati suficiente fructe

Merele au un efect deosebit de pozitiv asupra glicemiei din sange. Acestea contin cantitati mari de pectina care ajuta ca zaharul din alimente sa fie preluat treptat in sange. Retineti insa ca pectina se regaseste in special in coaja marului, de aceea se recomanda sa o consumati. Pe langa mere, morcovii contin si ei o cantitate apreciabila de pectina.

Fructele citrice precum pomelo si grapefruit au de asemenea un efect pozitiv asupra nivelului de glicemie din sange. Pe langa pulpa fructului grapefruit, diabeticilor li se recomanda si un extract din seminte de grapefruit.

Diabeticilor li se recomanda un consum corespunzator de fructe, pentru a asigura administrarea de vitamina C si B. Vitamina C amelioreaza efectele daunatoare ale diabetului, iar grupul de vitamine B combate daunele produse de diabet asupra nervilor. Cantitati considerabile de vitamina C se regasesc in macese, catina si ardei rosu. Vitamina B se gaseste in drojdie, seminte de floare soarelui, faina de soia .

Sfatul 10: Zinc si crom in doza suficienta

Acordati atentie unui consum suficient de zinc si crom. Microelementul crom are un efect semnificativ asupra scaderii glicemiei din sange. Se pare ca acesta imbunatateste efectul insulinei in cazul diabeticilor si asigura o reglare mai buna a nivelului glicemiei din sange. In schimb, un deficit de crom poate conduce la crestere valorilor glicemiei din sange. Cromul poate fi asimilat fie prin suplimente alimentare sau prin produse din faina integrala sau carne de pui.

Alaturi de crom, zincul are si el efect de reglare a nivelului glicemiei. Zincul influenteaza productia de insulina, efectul insulinei si rezistenta la insulina. Cantitati semnificative de zinc se regasesc in stridii, tarate, branza Edam, in fulgii de ovaz si in semintele de floarea soarelui.

Sfaturi exotice pentru reducerea glicemiei

Pentru cei carora le place sa apeleze la masuri exotice, iata cateva recomandari cand vine vorba de scaderea glicemiei:

Aloe Vera: Produsele obtinute din aloe vera pot contribuie la scaderea glicemiei, deoarece sunt recunoscute pentru imbunatatirea sensibilitatii insulinei, fapt care optimizeaza transportul glucozei in celulele organismului.

Boabele de soia: Boabele de soia au un indice glicemic foarte scazut- astfel ca nivelul glicemiei din sange creste foarte incet. De asemenea, se pare ca boabele de soia au un efect pozitiv asupra sensibilitatii insulinei, astfel ca sunt recomandate nu doar diabeticilor, ci si persoanelor sanatoase care doresc sa previna aceasta boala.

Ghimbir: Ghimbirul scade nivelul glicemiei, imbunatatind sensibilitatea insulinei, astfel ca aceasta ajunge mai usor in celule organismului. Puteti consuma ghimber in ceai, dar si prin condimentarea mancarurilor.

Sursa: www.alphega-farmacie.ro/

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *