Într-o lume tot mai greu încercată de lipsuri și greutăți, starea de panică și de frică se răspândește foarte rapid. Este foarte important să ne păstrăm liniștea interioară și calmul minții în orice împrejurare.
Plantele medicinale ne pot ajuta în acest sens. Vă propunem o listă de ceaiuri pentru nevroză, frică, neliniște, isterie și alte tulburări psihice cauzate de suprasolicitarea sistemului nervos.
Există mai multe tipuri de nevroze. Unele persoane suferă de neurastenie și acuză dureri de ceafă și insomnie.
Alte persoane trăiesc cu o senzație de teamă și au o stare de neliniște. Aceste tulburări se datorează unei afecțiuni numite psihastenie sau „nevroză obsesiv-fobică”.
Mai există un tip de nevroză – nevroza isterică. Această tulburare nevrotică este caracterizată de ieșiri emoționale violete. Sunt perturbate funcțiile motorii și senzoriale.
SORRISO
Descoperă noul tău magazin online cu produse
100% naturale, sănătoase și gustoase!
Ceaiuri pentru nevroză, frică, neliniște, isterie
Rețetele de ceaiuri sunt recomandate de biologul român Gheorghe Mohan. Plantele folosite sunt renumite pentru efectele lor sedativ și acțiunea benefică asupra sistemului nervos.
Ceai de busuioc
Preparați o infuzie dintr-o linguriță de plantă uscată și 250 ml de apă clocotită. Puteți consuma câte 3 căni de ceai de busuioc pe zi.
Ceai de cimbrișor
Se folosesc 2 lingurițe de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Se pot bea câte 2 ceaiuri pe zi.
Ceai de anason
Pentru acest ceai aveți nevoie de 4 g de fructe de anason și 250 ml de apă rece. Anasonul se fierbe timp de 5 minute. Se pot consuma câte 3 căni de ceai zilnic.
Ceai de coada-șoricelului
Aveți nevoie de flori uscate de coada-șoricelului. Puneți 1 linguriță de plantă la infuzat într-o cană cu apă clocotită. După 15 minute de infuzare, strecurați. Consumați câte 2 ceaiuri în fiecare zi.
Ceai de cătină
Acest ceai fortifiant se prepară din 2 linguri de fructe de cătină zdrobite și 2 căni de apă (500 ml) clocotită. Se lasă la infuzat jumătate de oră. Se consumă întreaga cantitate într-o zi, în mai multe reprize.
Ceai de crețușcă
Se folosește sub formă de pulbere – planta uscată măcinată prin râșnița electrică de cafea. Se pun ½ linguriță de pulbere la infuzat în 250 ml de apă clocotită timp de 10 minute. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Ceai de hamei
Se prepară din conurile plante – 1 lingură de conuri la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează preț de 15 minute, după care se filtrează. Se administrează câte 2 ceaiuri pe zi.
Ceai de măghiran
Se fac infuzie dintr-o linguriță de plantă și 1 cană cu apă clocotită. Se pot bea până la 3 căni pe zi.
Ceai de păducel
Se pot folosi atât frunzele, cât și florile și fructele. Se pune 1 linguriță de plantă la infuzat 15 minute în 200 ml de apă clocotită. Se bea doar această cantitate de ceai într-o zi.
Ceai de mărar
Se folosesc semințele de mărar, care se fierb 15 minute cu 250 ml de apă. Se bea doar 1 cană de ceai în cursul serii, înainte de culcare.
Ceai de obligeană
Se pune 1 lingură de rădăcină uscată și mărunțită la infuzat 20 de minute într-o cană cu apă clocotită. Se consumă în doze mici, doar câte 3 linguri pe zi.
Ceai de roiniță (melisă)
Se pune 1 linguriță de pulbere de plantă la infuzat 20 minute în 200 ml de apă clocotită. Se consumă câte 3 căni pe zi.
Ceai de rozmarin
Se folosește 1 linguriță de pulbere și 250 ml de apă clocotită. După o infuzare de un sfert de oră se strecoară. Beți 2 căni pe zi.
Ceai de talpa gâștii
Se pun 3 linguri de plantă uscată la infuzat 20 de minute în 250 ml de apă clocotită. Se consumă în doze mici, câte 5 linguri pe zi.
Ceai de tei
Se pun 2 lingurițe de flori de tei la infuzat într-o cană cu apă clocotită timp de 15 minute. Se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Ceai de vâsc
Se prepară prin macerare la rece. Puneți 2 lingurițe de frunze la macerat în 500 ml de apă clocotită, timp de 8 ore. Consumați ceaiul în ziua respectivă.
Ceai mixt 1
- rădăcină de valeriană (20 g)
- conuri de hamei (20 g)
Se folosesc 2 lingurițe de amestec de plante la fiert 15 minute cu 200 ml de apă. Se beau câte 2 ceaiuri pe zi.
Ceai mixt 2
- roiniță (30 g)
- sunătoare (20 g)
- rădăcină de valeriană (10 g)
Se folosește 1 linguriță de plante la 250 ml de apă clocotită. Se consumă 3 căni pe zi.
Ceai mixt 3
- roiniță (30 g)
- flori de levănțică (20 g)
- frunze de lămâi (20 g)
- flori de ciuboțica-cucului (20 g)
Se pune 1 lingură de amestec de plante la infuzat în 250 ml de apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri pe zi.
Ceai mixt 4
- rădăcină de valeriană (20 g)
- frunze de roiniță (20 g)
- frunze de vâsc (20 g)
- frunze virnanț (20 g)
- fructe de anason (10 g)
Se pune 1 linguriță de amestec de plante la fiert 5 minute cu 250 ml de apă. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Ceai mixt 5
- sulfină (20 g)
- rădăcină de valeriană (20 g)
- flori de tei (20 g)
Se amestecă plantele și se introduc într-un săculeț de tifon. Se leagă la gură și se înmoaie într-un ibric cu 200 ml de apă rece. Se pune apoi pe foc și se lasă la fiert 10 minute. Ceaiul rezultat se toarnă în apa de baie. Se recomandă 20 de astfel de băi pe lună.
Surse bibliografice:
1. Vocabulary.com, Hysterical neurosis
2. Gheorghe Mohan, Nevroza, Tratarea Bolilor cu Leacuri din Popor, Editura Corint, București, 2013, pp. 141-146
Sursa: lataifas.ro