Multi turisti poposesc pe meleagurile maramuresene pentru a admira locurile dar se intorc acasa cu gustul aparte al mancarii de aici. In Maramures se mananca mult, bine si pe saturate, iar bogatia gustului mancarurilor de aici trezeste nostalgii chiar si celor care le-au incercat o singura data.
Clatite cu urda si verdeata
Urda este ridicata la rang de mare cinste in Maramures. Pe vreme rece, mamaliguta calda cu urda este nelipsita de pe mese, dar atunci cand vine primavara, urda isi gaseste alte utilizari in bucataria maramureseana, utilizari cel putin la fel de delicioase. O gustare rapida cu urda este perfecta pentru perioada de primavara cand legumele incep sa capete gustul acela aparte de proaspat iar aroma de ceapa verde face orice masa mai imbietoare. Acesta este momentul in care in Maramures incep sa se pregateasca clatite cu urda si verdeata.
Ingrediente:
100 gr faina
300 gr de urda
1 pahar apa minerala
1 cana lapte
3 oua
1 legatura ceapa verde
1 legatura leurda
Jumatate de legatura marar
1 ceasca smantana
4 linguri unt
Clatitele cu urda si verdeata sunt o gustare de primavara pe cat de delicioasa pe atat de usor de pregatit.
Se bat ouale cu un varf de sare timp de 1 – 2 minute. Se toarna de sus si imprastiat faina pana cand se obtine un aluat fin, apoi se adauga apa minerala si laptele. Compozitia se lasa in frigider pentru 30 de minute.
Se pregateste separat umplutura din verdeata tocata marunt, untul lasat la inmuiat, urda, ceapa verde, leurda si sare dupa gust.
Dupa ce compozitia a fost racita, se unge o tigaie cu ulei si se lasa la incins apoi se toarna cate un polonic din compozitie in maniera obisnuita pentru prepararea clatitelor.
Clatitele astfel obtinute se umplu cu crema de urda si verdeturi.
Se servesc calde.
Coltunasi cu legume
La o masa in Maramures oaspetele trebuie sa se astepte la surprize mereu placute si combinatii inedite de gusturi si textura. Un astfel de exemplu graitor sunt coltunasii cu legume care arata ca placintele cu branza sau ca un desert gustos dar au un gust bogat de legume inabusite.
Ingrediente:
400 gr faina
250 gr unt
200 gr morcovi
150 gr telina
150 gr cartofi
Otet
In Maramures coltunasii cu legume sunt cunoscuti si sub denumirea de scoici, o gustare delicioasa si sanatoasa total diferita de alte tipuri de placinte in aceeasi prezentare.
Singurul dezavantaj al coltunasilor este faptul ca aluatul trebuie pregatit de seara pentru ca trebuie lasat la rece aproximativ 12 ore.
Se framanta untul cu faina si se adauga 5 – 6 linguri de apa, o lingurita de otet si un praf de sare. Aluatul framantat astfel obtinut se pune la rece pentru jumatate de zi.
Cu 30 de minute inainte ca aluatul sa fie scos de la frigider se taie legumele in cubulete cat mai marunte si se pun la fiert in apa cu sare si piper.
Aluatul luat de la frigider se intinde si se taie in forma de cercuri ce se umplu cu legumele fierte se impaturesc pe jumatate si se lipesc cu apa sau cu albus de ou. Marginile coltunasilor se cresteaza cu furculita din motive de prezentare.
Scoicile de aluat cu legume se prajesc in ulei incins pana cand capata o culoare aurie.
Se servesc calde.
Supa cu porumb si cascaval
Maramuresenii nu se dezmint niciodata cand vine vorba de preparate culinare inedite. Daca s-ar face un top al celor mai interesante preparate din tara, e foarte posibil ca cel putin una din retetele din Maramures sa ocupe pozitii fruntase. Supa de pui si ciorba de legume devin banale in fata delicioasei si neasteptatei combinatii intre porumb, cartofi si cascaval transformate intr-o supa crema specifica zonei Maramuresului.
Ingrediente:
400 gr porumb
250 gr cascaval, sau mai mult dupa gust
2 cepe
1 ceapa verde
1 – 2 catei de usturoi
200 gr cartofi
2 legaturi patrunjel
Jumate pachet unt
Un pahar smantana
Chimen
Supa de legume
Pentru a prepara supa de porumb cu cascaval se incepe de la o baza de supa de legume clasica, strecurata.
Intr-o oala incinsa cu unt topit se calesc ceapa uscata, bulbii de ceapa verde si usturoiul pana devin transparente.
Se adauga supa fierbinte de legume impreuna cu chimenul.
Se adauga porumbul (de preferinta porumb congelat) impreuna cu cartofii taiati cuburi si se lasa la fiert 15 minute dupa care se aduna intr-un vas separat cartofii si 200 grame de porumb. Cartofii si porumbul scosi din oala se piseaza si se amesteca cu cascavalul ras si smantana.
Dupa ce supa ramasa in oala da in clocot se adauga piureul nou obtinut din cascaval, porumb, cartofi si smantana si se mai lasa la clocotit 4 – 5 minute timp in care se amesteca in continuu.
Se condimenteaza dupa gust.
Se serveste alaturi de cascaval ras si cozi de ceapa verde pentru a fi adaugate in farfurie in functie de gustul fiecarui mesean.
Sursa: blog.travelminit.ro