Sparanghel sau “hrana regilor”, așa cum mai este denumit, este una dintre cele mai sănătoase și recomandate legume pentru un organism sănătos. Este o sursă excelentă de vitamine, fibre, fosfor, potasiu şi proteine. Cand cumparati sparanghelul este bine sa il gatiti imediat. Se poate prepara in multe moduri si il poti manca la orice ora a zilei.
Supă cremă de sparanghel
Ingrediente:
3 linguri unt;
2 cepe mari;
1 țelină;
2 morcovi;
1 păstârnac;
1 cartof;
800-900 g sparanghel;
120 ml smântână pentru gătit;
Nucșoară;
Sare și piper.
Mod de preparare:
Toacă o ceapă și călește-o într-o lingură de unt, apoi adaugă 3 litri de apă și fierbe morcovii, cartoful, țelina și păstârnacul, toate întregi, dar spălate și curățate de coajă. După 30-40 de minute, când supa a mai scazut si legumele au fiert, strecoară supa. Toacă cealaltă ceapă mărunt și calește-o în restul de unt pentru 5-6 minute, la foc mic. Adaugă supa strecurata, iar cand aceasta fierbe adaugă sparanghelul spălat și tocat bucatele. Lăsa cratița pe foc pană când vezi că sparanghelul se zdrobește ușor atunci când îl presezi de marginea cratitei. Pune supa, fără sa o strecori, într-un blender vertical, sau folosește unul submersibil pentru a obține supa-crema. Pune din nou cratița pe foc, adaugă condimentele după gust si smântâna pentru gătit. Amestecă pentru încă 1-2 minute și servește supa crema de sparanghel cu parmezan presărat deasupra și cu crutoane.
Sparanghel gratinat la tigaie
Ingrediente:
400 g sparanghel;
450 g smântână;
200 g ciuperci;
200 g mozzarella;
100 g parmezan;
1 lingură zeamă de lămâie;
2 linguri ulei;
1 lingură unt;
1 ceapă medie;
3 căței usturoi;
2 linguri vin alb;
Un praf nucșoară;
Sare și piper.
Mod de preparare:
Încinge o cratiță cu o lingură de ulei și soteaza ceapă tocată mărunt, pentru 1-2 minute, la foc mediu. Adaugă usturoiul pisat mărunt, piperul, nucșoară și stinge cu vinul. După ce vinul s-a evaporat, adaugă smântână, cele două tipuri de brânză și lasă focul mic pentru 5 minute, până când sosul este omogen.
Într-o tigaie, soteaza sparanghelul într-o lingură de ulei pentru 2-3 minute, întorcându-l periodic. Adaugă sare, piper și o lingură de zeamă de lămâie, apoi scoate sparanghelul.
În aceeași tigaie încinge încă o lingură de ulei și soteaza ciupercile feliate. Adaugă un praf de sare, piper și întoarce-le pentru 1-2 minute, sau până când se schimbă la culoare.
Adaugă sosul de smântână cu brânză și amestecă bine, până la omogenizare. Toarnă 1/2 din sosul cremos de ciuperci într-o tavă termorezistentă.
Așază bucățile de sparanghel pe lungimea tăvii, apoi toarnă restul de sos deasupra. Rade puțină brânză peste sparanghelul acoperit cu sos și da tavă la cuptor, la 200 de grade pentru 7-8 minute, sau până când stratul de sos de deasupra se rumenește.
Tartă cu sparanghel
Ingrediente:
1 foaie aluat foietaj;
400 g sparanghel;
200 g cremă de brânză;
100 g cașcaval ras;
3 ouă;
100 g smântână;
Sare, piper
1 vârf cuțit nucșoară.
Mod de preparare:
Aluatul de foietaj se lasă la dezghețat, dar trebuie modelat cât încă mai este rece, pentru a nu se rupe. Se întinde apoi se așează în forma de tartă. Se înțeapă cu furculița, iar marginile care depășesc marginea tăvii se vor tăia cu un cuțit.
Se amestecă brânzeturile cu ouăle, smântâna și condimentele până se obține o pastă omogenă. Între timp, se curăță sparanghelul, se taie partea lemnoasă și se curăță tija de solzișori. Peste aluatul de foietaj se adaugă amestecul din brânzeturi și ouă, iar deasupra se așază sparanghelul.
Totul se pune la cuptor pentru 45 de minute.
Sparanghel la grătar
Ingrediente:
500 gr de sparanghel;
2 linguri ulei de măsline;
o lămâie;
sare și piper.
Mod de preparare:
Sparanghelul se spală și din tulpina lemnoasă se îndepărtează aproximativ 2 cm. Se pune într-un vas cu o lingură din uleiul de măsline, sare și piper, se amestecă și se lasă să stea la marinat pentru 5 minute.
Se așează sparanghelul și lămâia, cu miezul în jos, pe grătar și se lasă câteva minute pe fiecare parte, 2 – 3 minute, până când se frăgezește, dar este și crocant.
Se ia sparanghelul de pe grătar și se presară deasupra restul de ulei de măsline și zeama de la lămâie. Mai adaugă sare și piper, după gust, și totul este gata.
Sparanghel fiert
25 fire de sparanghel,
2 linguri ulei de măsline,
Suc de la 1/3 de lămâie,
Sare și piper.
Preparare:
Taie 2-3 cm. din tuplina sparanghelului bine spălat. Pune circa 2 l. de apă la fiert.
Când apa începe să clocotească adaugă o linguriță de sare și sparanghelul. Fierbe sparanghelul circa 4-5 minute.
Scoate sparanghelul din apă pe un platou. Asezonează-l cu sare și piper negru. Stropește-l cu ulei de măsline.
Sursa: retete.unica.ro, valeriesfood.md, csid.ro