5 semne că vei face diabet, chiar dacă nu te simți bolnavă

Semne că vei face diabet există. Este una dintre bolile cronice ale secolului, cu urmări devastatoare pentru organism. Dacă nu e tratată corespunzător. Iar simptomele de diabet pot fi trecute ușor cu vederea.

Această boală este una dintre cele mai parșive. Se instalează comod, nu dă semne decât târziu. Face ravagii în organism și nu se vindecă. Se spune că nu diabetul în sine e pericolul adevărat, ci complicațiile sale devastatoare. Iar simptomele sunt greu de recunoscut pentru cineva neavizat. Pot fi confundate cu ușurință cu alte stări trecătoare. Îngrijorător este că aproape două milioane de români au diabet, însă numai o treime urmează un tratament adecvat. Iar semne că vei face diabet există.

Diabetul duce la situația în care organismul nu mai asimilează corespunzător nutrienții din alimente, așa încât energia nu mai ajunge la celule, pentru funcționarea normală. Glucoza, forma prin care zahărul se găsește în sânge, ajutată de insulină, hormon secretat de pancreas, descompun alimentele consumate și le transformă în energie la nivel celular. La diabetici, pancreasul secretă prea puțină insulină sau deloc. Prin urmare, organismul nu mai produce energie, blocând în sânge o cantitate foarte mare de zahăr. În timp, acest lucru duce la complicații cronice, precum ateroscleroza, neuropatia, retinopatia, bolile renale și cardiovasculare. Există două tipuri de diabet: insulino și noninsulino-dependent. Diabetul de tip I, când pancreasul nu produce deloc insulină, este caracteristic tinerilor și copiilor. Însă pericolul real îl reprezintă diabetul de tip II, întâlnit la peste 90% dintre diabetici. Iar aproximativ 80% dintre diabeticii de tip II sunt supraponderali, motiv pentru care și complicațiile bolii se accentuează. De obicei, predispoziția la apariția acestei boli este dată de greutatea corporală mare, de sedentarism, de înaintarea în vârstă și de antecedentele familiale.

5 semne că vei face diabet

Primele semne ale diabetului sunt comune, motiv pentru care boala e depistată în stadiu avansat. Însă, dacă te regăsești în vreuna dintre ipostazele următoare, nu ezita să dai o fugă la medic și să-ți faci analizele. Iată când trebuie să tragi semnalulo de alarmă:

1.Urinezi prea des

Când nivelul glucozei din sânge e mare, rinichii încearcă să remedieze situația și elimină surplusul prin urină. Consecința? Vizitele dese la toaletă, mai ales pe timpul nopții.

2.Ah, ce sete ți-e!

Dacă urinezi des, organismul se deshidratează, firește. Prin urmare, anunță că are nevoie de lichide printr-o sete exagerată și prin senzația de gură uscată. Și cu cât bei, tot ai mai bea…

3.Foame de lup

Deși remarcă o scădere în greutate, persoanele cu diabet de tip II sunt rezistente la insulină. Asta înseamnă că organismul nu utilizează corespunzător insulina, iar pancreasul secretă din ce în ce mai multă. Creierul primește astfel semnalul fals de foame exagerată. Și, imediat ce se consumă alimente, starea de rău trece.

4.Rănile se vindecă greu

O banală tăietură ori zgârietură care nu se vindecă în ritmul obișnuit nu te trimite cu gândul la ceva grav. Însă prea mult zahăr în sânge duce la amânarea vindecării. Ciupercile și bacteriile se multiplică, infecțiile pielii, ale vaselor de sânge și picioarelor devin frecvente.

5.Vezi în ceață

Cristalinul e membrana flexibilă susținută de mușchii oculari, care permit focalizarea exactă a imaginii pe retină. Când nivelul de zahăr din sânge crește sau se modifică brusc, mușchii depun eforturi mari pentru focalizare, de unde și vederea încețoșată.

Sursa: libertateapentrufemeil.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *