7 simptome care ne arată că avem probleme de colon care nu ar trebui ignorate

Din pricina stilului nostru de viață sedentar, a devenit foarte normal sa avem probleme si dureri de burta. Există însă simptome pe care nu ar trebui să le ignori, deoarece acestea pot indica probleme mult mai grave. Trebuie sa invatam sa fim mai atenti la semnalele pe care corpul nostru incearca sa le transmita.

In acest articol va prezentam mai multe simptome care ne indica ca am putea avea probleme de colon.

Dureri abdominale

Acest lucru ni se poate întâmpla tuturor dacă mâncăm sau bem ceva greșit. Dar dacă simțiți frecvent o durere în creștere a abdomenului inferior, puteți suferi de o boală inflamatorie intestinală precum boala Crohn, colită ulceroasă, diverticulită, sindrom de colon iritabil sau cancer.

Constipație

Dacă prezentați deseori constipație ar putea fi diverticulita , care reprezinta niste mici pungi inflamate în interiorul colonului dvs. sau Sindromul de colon iritabil , o boală complexă în care acest simptom este asociat cu lucruri precum diareea, balonarea, durerea , și gaz. Uneori, o dietă adecvată poate vindeca acest lucru, dar dacă este ignorată mult timp, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a se vindeca corect.

Diaree

Dacă aveți frecvent scaune prea moi sau lichide, colonul nu funcționează corect, nu absoarbe apă și alte substanțe și este inflamat. Boli multiple ale colonului sunt asociate cu diaree , cum ar fi sindromul de intestin iritat, diverticulită și boala Crohn. Dacă durează mai mult de 24 de ore, întrebați un medic, el poate prescrie colonoscopie pentru a exclude bolile mai grave și cancerul.

Sânge în fecale

Dacă există sânge pe hârtia igienică sau în apa de toaletă, poate fi o inflamație. Dacă găsiți sânge închis la culoare, aproape negru, în scaun, sau dacă aveți diaree sângeroasă, trebuie să vă adresați unui medic cât mai curând posibil. Poate fi boala Crohn, colita ulceroasă sau, în cel mai rău caz, cancerul.

Fecale cu aspect ciudat

Forma, consistența și culoarea scaunelor indică dacă suntem sănătoși. Formele neobișnuite precum o formă subțire pot indica cancer. Scaunele de culoare maronie pot indica faptul că există sânge în interiorul tractului digestiv, mai ales dacă acestea sunt aproape negre roșiatice. Dacă este palid și uleios , s-ar putea pentru că pancreasul sau colonul nu pot absorbi grăsimea.

Gazele intestinale

Gaz prea mult și mirositor înseamnă că există ceva care nu a fost digerat sau absorbit de colon. Se poate datora lipsei de bacterii bune, inflamației sau mișcărilor intestinale anormale, ca în cazul sindromului intestinului iritabil. Este important să înțelegeți dacă se datorează consumului anumitor alimente precum fasole, varză, cereale integrale, brânză, prune, pere sau dacă este un simptom al unei boli de colon.

Lipsa de energie

Dacă colonul nu funcționează corect, suferim de o lipsă de substanțe nutritive prețioase, minerale și vitamine. Ne poate face să ne simțim obosiți și să provoace probleme de somn. Dacă dintr-o dată te epuizezi după activitățile zilnice la domiciliu sau la serviciu, poate fi din cauza colitei sau a bolii Crohn sau poate indica chiar cancer.

Trebuie să avem grijă de colonul nostru mâncând multă fibră din legume, fructe, nuci, cereale și reducând consumul de carne roșie, alimente prăjite, zahăr, alcool și cafea. De asemenea, este bine să renunți la fumat și să începi să bei suficientă apă în fiecare zi. Acordați atenție simptomelor de mai sus și nu ezitați să consultați un medic, dacă este necesar.

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *