7 trucuri să deosebești mierea falsă de cea naturală

Mierea falsă este tot mai întâlnită pe rafturile magazinelor și la târgurile de produse agricole. Cumpărătorul neavizat o deosebește greu față de mierea naturală, organică, dar există câteva indicii care te pot ajuta, chiar dacă nu ai experiență.

Mierea falsă, amestecată cu diverse siropuri dulci sau ultra procesată pentru a împiedica procesul natural de cristalizare, ajunge tot mai des pe masa consumatorilor de rând. De multe ori, cumpărăm amestecuri de miere din diverse regiuni, ceea ce nu garantează calitatea produsului. De aceea, eticheta este primul lucru pe care trebuie să îl consulți cu atenție. Dacă sunt menționate pe etichetă adaosuri de glucoză sau sirop de porumb, ferește-te să o cumperi.

Primele indicii care arată mierea falsă

Eticheta trebuie să conțină datele apicultorului, termenul de valabilitate și detalii despre tipul de miere.

Culoarea trebuie să corespundă tipului de miere menționat pe ambalaj. Mierea de salcâm are o nuanță translucidă, aproape albă, mierea polifloră trebuie să fie de un galben deschis care strălucește la lumină, iar mierea de brad sau de mană are o culoare de chihlimbar maroniu-roșcat.

Densitatea mierii este un alt indiciu al calității și poate fi verificată pe loc, în magazin. Întoarce borcanul cu capacul în jos și, dacă bula de aer se mișcă foarte lent spre interior, densitatea mierii este ridicată și este un produs de calitate.

Verifică aroma și parfumul
Diferitele tipuri de miere se deosebesc după aromă, parfum și culoare

Gustă mierea, dacă o cumperi de la târguri, și ține-o câteva secunde pe cerul gurii pentru a simți aroma florală și gustul. Dacă seamănă prea mult cu gustul banal de zahăr, este posibil să fie falsă. Dacă aroma ei îți amintește de fâneață, de flori de salcâm sau de muguri de brad, sunt șanse mari să fie o miere naturală.

Testul șervețelului
Întinde mierea pe un șervet alb de bumbac, apoi clătește-l cu apă rece. Dacă este miere naturală, nu pătază. Dacă este mierea falsă, rămân pete galbene sau maronii.

Testul sugativei
Toarnă un pic de miere pe o sugativă sau pe un filtru de cafea. Mierea naturală nu este absorbită de sugativă, cea falsă însă trece prin hârtie.

Testul apei
Picură două, trei pcături de miere într-un pahar cu apă. Mierea organică se dizolvă mai freu, în timp ce mierea falsă se dizolvă ușor și nu se mai depune pe fundul paharului.

Testul iodului
Pune apă și câteva picături de iod într-un pahar cu apă. Dacă mierea capătă o nuanță albastră, este o miere falsificată.

Testul chibritului
Înmoaie un băț de chibrit în miere și dă-i foc folosind un alt chibrit aprins. Mierea adevărată va arde imediat, dar mierea contrafăcută nu se va aprinde din cauza conținutului mare de apă.

Testul cuptorului cu microunde
Pune o lingură de miere pe o farfurioară de ceramică albă la cuptorul cu microunde și setează aparatul la putere maximă timp de câteva minute. Dacă mierea se caramelizează, este o miere de calitate, dacă face spumă sau bule, este falsificată.

Testul pâinii
Întinde un strat subțire de miere pe o felie de pâine proaspătă. Dacă suprafața pâinii se usucă în câteva minute, este o miere bună. Dacă mierea intră în pâine și o înmoaie, este contrafăcută cu apă și îndulcitori.

Sursa: libertateapentrufemei.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *