9 boli tratate cu cătina

Din toamnă până la sfârşitul iernii, micile bobiţe portocalii n-au niciun concurent când vine vorba de întărirea imunităţii.

Tufele ţepoase pe care creşte cătina până la altitudini de mii de metri poartă fructele proaspete chiar şi sub zăpadă, la temperaturi de minus câteva zeci de grade, calităţile rămânându-le neatinse. Au un conţinut excepţional de vitamina C, antioxidant de mare ajutor în sezonul rece, plus multe alte vitamine şi minerale – de fapt, aproape toate de care are nevoie corpul uman: vitamina E, care întârzie îmbătrânirea, betacaroten, bun pentru piele şi ochi, întreg complexul de vitamine B, vitamina D, calciu, fosfor, fier, magneziu, aminoacizi esenţiali. Aşa se explică proprietăţile antibiotice, antivirale şi imunostimulatoare ale uneia dintre cele mai rezistente plante din lume, care te ajută să ai un organism asemenea ei!

Delicii mediteraneene

Direct de la mici producători locali.

Cum s-o foloseşti
O poţi consuma proaspătă, ca atare, înghiţind pur şi simplu boabele, dar şi sub formă de suc, ulei, sirop sau macerat la rece. S-ar putea să ţi se pară scumpă (poate costa 20 de lei kilogramul), nu e tocmai uşor de curăţat şi nici prea bună la gust, însă nimic nu este mai presus de faptul că te păzeşte şi te vindecă de nenumărate boli dacă faci o cură de 1-2 luni.

Fructele proaspete, zdrobite şi amestecate cu miere, le poți înghiţi ca atare, imediat ce le-ai preparat, sau le păstrezi la frigider nezdrobite, în recipiente din sticlă cu miere. Pune 500 g de boabe într-un borcan de 1 kg, completează cu miere, păstrează la frigider şi ia zilnic două linguriţe dimineaţa.
Sucul gros obţinut cu ajutorul storcătorului din fructele proaspete se administrează de trei ori pe zi, în doze de câte trei linguri. Dacă-l amesteci în părţi egale cu miere, obţii sirop de cătină.
La farmacii şi plafar, găsești pulbere, tinctură sau ulei de cătină, pentru administrare internă sau externă.

Bună la toate
De la afecţiunile trupului până la cele ale sufletului, toate îşi găsesc leac în această plantă-farmacie. Iată câteva utilizări:

Alină răcelile
O cură cu cătină are darul de a ţine departe virusurile vinovate de răceli şi gripe. Dacă te-ai îmbolnăvit, tot cătina te salvează. Alungă tusea, calmează durerile în gât şi ajută organismul să lupte cu boala, pe care o învinge astfel mult mai repede. Chiar şi în afecţiuni respiratorii grave, precum pneumonia, cătina poate fi folosită în completarea tratamentului prescris de medic. Siropul este cel mai eficient preparat când vine vorba de aceste afecţiuni.

Echilibează tensiunea
Dacă ai hipertensiune, cătina echilibrează circulaţia sângelui şi domoleşte bătăile inimii, astfel că te scapă de neplăceri şi de riscuri.

Previne ateroscleroza
Contribuie la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge, preîntâmpinând formarea plăcilor de aterom. Dacă există deja cheaguri de sânge, acestea vor fi mai uşor eliminate. Persoanele care au afecţiuni cardiovasculare ori au suferit deja un infarct miocardic ar face bine să urmeze o cură cu cătină.

Reface ficatul
Dacă ai hepatită sau chiar ciroză într-o fază incipientă, e bine să ştii că bobiţele de cătină au efect regenerator pentru ficat. Sucul proaspăt are cele mai bune efecte, doar că trebuie asociat cu un regim alimentar sănătos, bogat în legume şi fructe, sărac în grăsimi, prăjeli, sare și zahăr.

Vindecă rănile
Tăieturi, arsuri, iritaţii, eczeme, toate trec mult mai repede şi fără urme dacă aplici pe pielea afectată ulei de cătină de cel puţin două ori pe zi. Masezi uşor, ultima dată înainte de culcare, şi laşi să acţioneze. Dacă adaugi câteva picături de ulei de cătină în crema ta de corp obişnuită, îţi protejezi pielea de uscăciune şi alte efecte neplăcute ale frigului. O mască revitalizantă pentru ten este siropul de cătină lăsat să acţioneze un sfert de oră.

Alungă anemia
Bogăţia de vitamina C din compoziţia cătinii ajută fierul să se fixeze în organism. Aşadar, în special femeile cu lipsă de fier beneficiază de pe urma ei. Este indicată şi în caz de rahitism la copii.

Mai tare ca depresia
În stările de tristeţe, oboseală cronică şi depresie, cătina este un tonic eficient, care-ţi redă pofta de viaţă. Fructele cu miere se înghit dimineaţa sau în prima parte a zilei; altfel, efectul lor energizant s-ar putea să nu te lase să te odihneşti. E foarte bună şi preventiv, în perioadele stresante sau când depui un efort intens.

Pune pe fugă infecţiile
Dacă abia scapi de o boală și deja bate alta la uşă, o cură cu cătină e cel mai bun scut. Fie că e vorba de infecţii urinare, stomacale, repiratorii sau de altă natură, toate se vor prinde mult mai greu de tine.

Tratează şi previne infertilitatea
Atât sterilitatea masculină, cât şi cea feminină pot fi învinse cu ajutorul cătinii. 30 de picături de ulei de două ori pe zi reglează activitatea hormonală şi totodată stimulează apetitul sexual.

Sursa: femeia.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

One Response

  1. Eu folosesc de ani de zile cătină amestecate cu miere,este foarte eficient si bun.Cumpar toamna 3-4kg pun în pungi si las în congelator,tot a doua săptămână prepar cu miere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *