Adevărul pe care puţini îl cunosc despre măslinele negre!

Gustoase şi bogate în nutrienţi, măslinele nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră, mai ales că acestea contribuie la buna funcţionare a organismului: protejează venele și arterele, coboară hipertensiunea şi previn apariția cheagurilor de sânge.

Însă, ceea ce trebuie să ştiţi este că nu toate soiurile de măsline sunt sănătoase. Piaţa românească abundă de măsline negre, care, din păcate, sunt cele mai periculoase pentru sănătatea noastră, conform specialiştilor. În cele mai multe din cazuri, acestea nu sunt comercializate în stare naturală, cum am putea crede, ci sunt colorate artificial cu soluţii pe bază de fier.

Acestă realitate pe care comercianţii nu o recunosc, este confirmată de Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumator: “Măslinele negre, din păcate, sunt colorate artificial cu ajutorul a doi stabilizatori de culoare – gluconatul feros şi lactatul feros”.

Măslina crudă este amară, îndeosebi dacă este verde, fiind necesară fermentarea fructelor pentru a le face comestibile (care se face mai repede cu leșie sau mult mai lent cu saramură), pentru îndepărtarea sursei de amar și pentru asigurarea fermității corpului măslinei.

De aceea, toate tipurile de măsline gata pentru a fi consumate, fie că sunt negre, verzi sau maronii sunt de fapt murate, înmuiate în apă sau ulei sau ambalate în sare.

Măslinele verzi sunt culese înainte de a intra în pârg, cele roșietice-maronii sunt culese pârguite, cele aproape negre sau negre se culeg la maturitatea deplină și sunt supuse unei game foarte largi de tratamente, multe dintre acestea implicând folosirea a două tipuri de aditivi alimentari, lactatul feros (E585) şi gluconatul feros (E579), care sunt nocive pentru sănătate.

În afară de acestea, în urma studiilor realizate de APC România, în măslinele negre de pe piaţa autohtonă au fost regăsite şi alte substanţe, care pot îmbolnăvi inima sau ficatul şi care cresc riscul apariției cancerului gastric. Iată care sunt acestea:
65% din sortimentele de măsline analizate conțin acid lactic (E 270)
60% din sortimentele de măsline analizate conțin acid citric ( E330)
45% din sortimentele de măsline analizate conțin acid ascorbic ( E300)
35% din sortimentele de măsline analizate conțin gluconat feros (E579)
15% din sortimentele de măsline analizate conțin glutamat de sodiu (E621)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin lactat feros ( E585)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin sorbat de potasiu (E202)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin benzoat de sodiu (E211)

Care sunt cele mai sănătoase măsline?

Măslinele verzi şi cele roşiatice-maronii sunt în mod cert mai sănătoase decât cele negre, în primul rând datorită faptului că nu sunt atât de procesate şi încărcate de aditivi alimentari periculoşi.

Măslinele verzi au un indice glicemic mai mic şi mai puține calorii. Sunt surse importante de potasiu, fier, cupru, complexul de vitamine B, vitamina E şi Omega 9. Acestea conțin grăsimi sănătoase, care ajută la creșterea colesterolului bun și reduc riscul arterosclerozei.

Important!

Pentru a recunoaște măslinele de calitate, trebuie să ne uităm la dimensiuni. Datorită maturizării, acestea trebuie să aibă o dimensiune mică și o aromă puternică.

Cel mai bun tip de măsline, accesibil şi cunoscut pe piaţa românească este Kalamata. Măslinele Kalamata sunt originare din Grecia, pe care le recunoaştem dupa culoarea maronie-roşiatică, după coaja uşor încreţită şi după aroma puternică. Acestea sunt culese în stare crudă, când sunt verzi şi sunt conservate în saramură, căpătând culoare maronie.

Manzanilla este un alt soi de măsline, verzi, de calitate, originare din Spania, vândute de obicei fără sâmburi, umplute cu diverse şi ambalate cu sare și suc lactic. Picholine sunt cele din Franța, maro și ușor sărate, care de obicei se sărează cu acid citric. Nicoise sunt măsline negre din Franța cu aromă puternică ce se vând deseori cu tot cu frunze și aromate cu ierburi.

Apoi, mai sunt diverse soiuri de măsline originare din Italia, conservate de obicei în sare cu ulei de măsline sau în oțet sau cu diferite ierburi sau condimente, precum rozmarinul. Este vorba de soiuri precum Ponentine, Lugano, Gaeta sau Liguria.

Sursa: antenasatelor.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *