Beneficiile mierii de albine. 10 afecțiuni în care mierea face adevărate minuni

Mierea de albine nu este numai gustoasă, ci și un adevărat izvor de sănătate. Află care sunt beneficiile mierii de albine și profită de ele din plin. Oamenii au utilizat mierea ca îndulcitor, dar și pentru proprietățile sale antibacteriene și antifungice din cele mai vechi timpuri. Beneficiile mierii de albine se datorează conținutului său de vitamine, enzime, aminoacizi și minerale (calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu).

Mierea de albine – beneficii

Atenuează alergiile

Mierea de albine are efecte anti-inflamatorii, motiv pentru care este indicată pentru a reduce simptomele ușoare ale alergiilor sezoniere. Mierea conține cantități mici de polen, iar dacă organismul este expus la cantități moderate, ea poate declanșa un răspuns imun al organismului care produce anticorpi la polen. Pe viitor, după expunerile repetate la polen, organismul uman se va obișnui cu factorii externi și nu va mai reacționa alergic, rezultând astfel un răspuns alergic mai mic.

Băcănia Sorriso
Miere 100% naturală

Livrată direct la ușa ta de la mici producători locali.

Sursa naturală de energie

Mierea este o excelentă sursă de energie conținând doar 17 gr de carbohidrați per lingură. Acest zahăr natural neprelucrat – fructoză și glucoză – intră direct în fluxul sangvin și poate oferi un impuls rapid de energie. Creșterea nivelului de zahăr din sânge acționează ca o sursă de energie pe termen scurt pentru antrenament, în special în exerciții de anduranță mai lungi.

Previne diabetul

În urma mai multor studii efectuate s-a demonstrat faptul că eliminarea zahărului din alimentație și înlocuirea acestuia cu mierea, ca și îndulcitor natural, poate scădea riscul de apariție al diabetului cu aproximativ 70 de procente. Consumul de miere este recomandat și copiilor și adolescenților deoarece ajută la prevenirea diabetului juvenil.

Mierea întreține celulele ficatului

În cazul afecțiunilor hepatice, ficatul are nevoie de o cantitate suplimentară de proteine, vitamine și glucide. Consumul de miere este un adjuvant natural pentru sistemul digestiv, ajutându-l să asimileze mai repede nutrienții din alimente, tocmai pentru a hrăni celulele hepatice.

Combate durerile în gât

Mierea este un remediu antitusiv natural ce poate calma durerile în gât provocate de inflamații la nivelul gâtului sau răceli. Are efecte lubrefiante la nivelul pielii și este considerat unul dintre cele mai bune medicamente naturale.

Mierea tratează rănile și arsurile

Mierea are efect cicatrizant pentru rănile și arsurile de la nivelul pielii. Ea poate fi aplicată direct pe rană pentru ca aceasta să se vindece mult mai repede, fără durere sau usturime.

Reglează nivelul colesterolului

Știm deja faptul că nivelul ridicat de colesterol în organism poate duce la afecțiuni grave. Monitorizarea cantității de colesterol în mod regulat este obligatorie, iar în cazul în care este nevoie de scăderea nivelului de colesterol, acesta poate fi scăzut prin consumul zilnic de miere, nu mai mult de o lingură pe zi.

Te scapă de insomnii

Consumul de miere are un rol important și în eliberarea de serotonină, neurotransmițător ce are capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit. O dată ce este eliberată, serotonina este transformată de către organism în melanină, iar aceasta din urmă ajută la îmbunătățirea calității odihnei pe timpul nopții. De asemenea, și triptofanul din compoziția mierii ajută la reglarea somnului.

Previne apariția afecțiunilor osoase

Osteoporoza, afecțiunea osoasă cel mai des întâlnită, apare atunci când organismul nu sintetizează în mod optim hormonii estrogeni de care are nevoie pentru fixarea calciului în oase. Consumul de miere ajută la prevenirea osteoporozei deoarece ajută corpul uman să sintetizeze cantitatea de hormoni de care are nevoie.

Mierea de albine – proprietăți

Mierea este un aliment cu aspect semifluid, vâscos ori cristalizat, care are un gust dulce și ușor parfumat și o culoare specifică. Are un conținut mare de zaharuri, vitamine, acizi organici, enzime și substanțe minerale, iar în raport cu substanțele colorate din nectar (pigmenți vegetali-caroten, clorofilă, cantofilă), culoarea mierii poate să difere de la incolor până la neagră.

Producerea mierii este un întreg proces complex de transformare din materia primă în miere.

Se începe cu recoltarea și se termină cu căpăcirea celulelor din faguri. Albinele își recoltează nectarul cu ajutorul aparatului bucal ce mai este denumit și trompă și îl înmagazinează o perioadă de timp în gușă, acolo unde este amestecat cu salivă, iar în final conținutul zaharat este transferat și prelucrat până se obține produsul final.

Proprietăți terapeutice ale mierii de albine:

 • Antibacterian;
 • Antibiotic;
 • Antiinflamator;
 • Bio-stimulator;
 • Anti-carii;
 • Curativ;
 • Depurativ;
 • Emolient;
 • Energetic;
 • Laxativ;
 • Imunostimulent;
 • Nutritiv;
 • Regenerativ pentru țesutul cognitiv;
 • Tonicardiac.

Mierea de albine îngrașă?

Mierea este percepută drept un produs sănătos, cu valențe pozitive, spre deosebire de zahăr. Dincolo de toate beneficiile mierii, aduse organismului, este important să știm și care este impactul pe care mierea îl aduce siluetei. Mierea îngrașă?

În realitate, mierea are o compoziție aproape identică cu cea a zahărului, deoarece conține molecule de fructoză și celuloză, însă, dacă în cazul zahărului moleculele sunt legate între ele, în cazul mierii, aceste molecule sunt libere.

Ce înseamnă asta? Organismul absoarbe mai repede consumul de miere, fără un consum prea mare energetic, spre deosebire de zahăr, acolo unde este nevoie de un efort al metabolismului pentru a desface dizaharidele în monozaharide.

Ce este important de reținut, mierea are o putere de îndulcire mult mai mare decât zahărul și se absoarbe mai repede în sânge, spre deosebire de zahăr. Are un indice glicemic mai mare decât zahărul (150 miere – 90 zahăr), așa că mierea provoacă o descărcare mai mare de insulină din pancreas.

Din punct de vedere energetic, din punct de vedere al greutății, mierea are mai puține calorii față de zahăr (3 cal/g vs.4 cal/g), dar diferența este compensată și de consistența mierii, deoarece mierea este cu mult mai densă și mai grea decât zahărul.

Mierea poate fi considerată și o cantitate de zahăr topit, iar din punct de vedere al caloriilor, avem următoarele valori:

 • O linguriță de zahăr (4,5 gr) – între 16 și 20 de calorii;
 • O linguriță de miere (8, 10 gr) – între 25 și 30 de calorii.

Avantajul pe care mierea îl are detașat în fața zahărului este faptul că aceasta are o putere de îndulcire mai mare, iar pentru a obține același gust dulce se va folosi o cantitate mai mică de produs.

Concluzia: mierea este un aliment care trebuie întotdeauna consumat cu măsură, strict pentru gust, nu ca și aliment de bază.

Mierea de albine contraindicații

Diabetul Una dintre cele mai importante contraindicații ale mierii este diabetul, datorită conținutului ridicat de carbohidrați, peste 70%. Persoanelor hiperglicemice nu li se recomandă consumul de miere în cantități mari.

Însă pentru diabetici este recomandată mierea cu mai puțină dextroză și mai multă fructoză, cea mai indicată este mierea de salcâm. Doza recomandată este de 8 gr pe zi, o linguriță dimineața înainte sau după micul dejun.

Alergii la polen

În compoziția sa, mierea conține peste 1% polen. Persoanele care sunt alergice la polen nu trebuie să consume miere, dar nici alt produs al stupului deoarece pot apărea alergii specifice respiratorii sau digestive.

Copiii sub un an

Nu este recomandată copiilor mai mici de un an deoarece poate provoca botulism. Sporii prezenți în natură care pot genera această afecțiune sunt prezenți în special pe florile plantelor pe care albinele le polenizează. În cazul adulților, cantitatea de spori ingerată nu reprezintă un pericol.

de Camelia Diaconu

Sursa: libertatea.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *