Bucataria greceasca este printre cele mai populare din lume! Din acest articol veti invata tot ce trebuie sa stiti despre cele mai populare retete grecesti.
Imaginati-va urmatorul scenariu: un bol de supa de naut, urmat de o farfurie cu parjoale de dovlecel. Sau poate chiftelute crocante si musaca. Sau, de ce nu, o bucata de branza feta cremoasa si pizza din pita, urmate de baclava si niste ellinikos. Probabil v-ati dat deja seama ca vorbesc chiar despre bucataria greceasca si v-am ajutat sa va imaginati cum ar arata un festin grecesc autentic. Da, bucataria greceasca este una dintre cele mai traditionale, indragite si variate bucatarii din intreaga lume, iar astazi o vom explora impreuna.
Bucataria greceasca – un amestec inspirational de istorie, bucate si cultura
Bucataria greceasca are o istorie bogata ce dateaza inca de acum aproape 4000 de ani. Este parte integrala din identitatea Greciei si a format intreaga bucatarie vestica influentand Roma si Europa, dar si alte popoare mai indepartate. Este foarte interesant de studiat cum bucataria Greciei a format istoria tarilor vecine si cum a fost influentata si ea la randul ei de geografie si cultura.
Bucataria greceasca a fost inspirata de tarile si persoanele cu care grecii au intrat in contact de-a randul timpului. Acest lucru este evident daca analizam ingredientele si tehnicile de gatit folosite. Feluri de mancare traditionale precum borek, musacaua si tzatziki au radacini in cultura persana, arabica si turca.
Bucataria greceasca antica a fost profund influentata de zona mediteraneean, asadar trio-ul de vin, grau si ulei de masline a avut un rol foarte important in preparatele acelor vremuri; pestele era foarte des consumat, in timp ce carnea rosie mult mai putin. Gastronomia greceasca moderna s-a schimbat mult odata cu includerea ingredientelor mai variate si s-a putut observa si o trecere inspre carne si alte preparate non-vegetariene. Cu toate acestea, vinul si uleiul de masline inca au un rol dominant in bucataria acestei tari.
Preparatele grecesti sunt absolut fascinante. Sunt facute cu condimente si ierburi aromate, creand astfel feluri de mancare proaspete, gustoase si hranitoare. Bucataria greceasca este simpla, diversa si delicioasa si daca ai gustat un preparat o data, cu siguranta iti vei dori mai mult.
Ce face bucataria greceasca asa de speciala?
Gustul. Simplitatea. Ingredientele simple. Si, desigur, tehnicile de gatit ce nu s-au schimbat foarte mult de acum cateva secole. Ingredientele proaspete, produse local stau la baza bucatariei grecesti; ingrediente precum branzeturile, fructele, uleiul, legumele, fructele de mare si nucile sunt folosite la prepararea catorva dintre cele mai populare preparate din lume. La acestea se adauga si ierburi exotice, originare din zona mediteraneeana precum oregano, busuioc, cimbru si menta. Usturoiul este de asemenea folosit pentru a transforma retetele in delicatese.
Avand in vedere ca lamaile si maslinele cresc din abundenta in aceasta zona, sunt folosite in aproape toate preparatele. De fapt, ceea ce face bucataria greceasca atat de unica si populara peste tot in lume este folosirea maslinelor si a uleiului de masline.
O mare parte a Greciei este formata din insule, iar restul teritoriului este foarte aproape de mare, fructele de mare si pestele au un rol foarte important in gastronomia locala. Carnea precum mielul, puiul, vita si porcul fac parte de asemenea din dieta greceasca.
Strugurii cresc in cantitati foarte mari pe teritoriile deluroase, si sunt mai apoi folositi pentru a produce o mare varietate de vinuri grecesti. Bineinteles, ouzo este cel mai popular, o bautura alcoolica cu anason.
Istoria bucatariei grecesti
Putem numi bucataria greceasca drept prima bucatarie “fusion” din lume, inca din anul 350 i.e.n. Cucerirea Europei si a Indiei de catre Alexandru cel Mare a adus influente nordice si indiene preparatelor grecesti. Mai tarziu, gastronomia Greciei s-a inspirat din cultura Romana, Otomana si Turca. Exista chiar si acum cateva preparate ce-si pastreaza denumirile originale turcesti.
Este fascinant de aflat cum preparatele grecesti sunt conectate cu cele venetiene, slave, englezesti si chiar balcanice. Denumiri precum “dolmades”, provenite din turcescul “dolma“, hummusul din limba araba sau tzatziki tot din limba turca sunt cateva dovezi ale modului cum gastronomia ne leaga de istorie.
Savurarea gastronomiei grecesti – o experienta extraordinara
Grecii sunt foarte seriosi atunci cand vine vorba de mancare. Pentru ei, a manca nu se rezuma doar la a-ti potoli foame sau la a te simti satul. Pentru greci, mancarea combina nostalgie si pasiunea de a trai si de a te bucura de viata. Grecii savureaza mancarea ca si o considera o pauza, bucurandu-se de aspectul si aroma preparatelor si hranindu-si mintea si sufletul.
In Grecia, o masa poate dura chiar si ore intregi. Localnicilor le place sa serveasca masa impreuna, sa-si imparta bucatele, vinul si gandurile. “Mezedes”, sau mancarurile in portii mici se servesc drept aperitiv. Acestea sunt pline de culoare, varietate si aroma si puteti alege din variante vegetariene si non-vegetariene.
Ouzo, bautura nationala, este o parte integrala a meselor. Preparatele reci se servesc de obicei la inceput, iar pestele vine dupa carnea rosie. Daca va aflati in Grecia, trebuie sa mancati precum grecii. Asta inseamna ca felurile de mancare sunt facute pentru a fi impartite cu ceilalti. Acest lucru s-ar putea sa va surprinda, dar face parte din cultura greceasca.
O alta calitate a mancarurilor grecesti este prospetimea ingredientelor. Legumele si ierburile culese proaspat dau nu numai aroma, ci si substante nutritive felurilor de mancare. Salatele, fructele de mare si carnea proaspata dau un gust special preparatelor.
Pregatirea delicateselor grecesti si intelegerea metodelor clasice de gatit
Cand vine vorba de gatit, grecii prefera sa-si pastreze simplitatea. Acestia raman fideli metodelor de gatit incercate si testate de-a lungul secolelor. Mancarea poate fi prajita, sotata, fiarta, inabusita, calita, coapta, posata, murata sau transformata in piure.
Numele felurilor de mancare contin si metoda de gatit in ele, asadar daca invatati cateva cuvinte grecesti veti putea ghici felul preparatelor.
“Ladi” inseamna ulei de masline si “tiganita” inseamna prajit, de obicei in tigaie. “Sote” inseamna sotat, iar “skharas” inseamna copt pe grill. Mielul si porcul sunt de obicei coapte la cuptor, adica “Psito”. Si inca ceva: afumarea nu face parte din tehnicile de gatit grecesti.
Preparate grecesti populare pe care trebuie sa le incercati
Bucataria greceasca ne ofera o mare varietate de preparate vegetariene. Multumita fermierilor ce cultiva legume si ierburi si apoi le vant proaspete la piata, ne putem bucura de bunatatea vinetelor, rosiilor, spanacului si a maslinelor. Haideti sa va introduc cele mai populare si traditionale preparate grecesti pe care trebuie neaparat sa le incercati daca ajungeti acolo.
Am vorbit mai sus despre mezedes, va mai amintiti? Acestea sunt portii mici din diferite tipuri de mancare, oferite ca aperitiv, iar chiftelutele de dovlecei se numara printre cele mai cunoscute. Acestea sunt un aperitiv cu branza feta, menta proaspata si alte legume.
Ce ziceti de niste chiftelute? Puteti gusta chiftelute de rosii, de vinete sau de zucchini ca parte din aperitiv sau ca un fel de mancare vegetarian principal. Daca incercati aceste feluri de mancare simple dar gustoase, veti intelege de ce grecii iubesc asa de tare legumele.
Un alt fel de mancare vegetarian este vanata inabusita cu rosii si cartofi. Suna foarte simpla, dar vinetele crocante adauga o textura nemaipomenita acestui preparat.
Ca fel de mancare principal, puteti incerca fassolakia freska me domata. Stiu ca suna complicat, dar este, de fapt, o combinatie intre rosii, fasole proaspata si ierburi. Scazut la foc mic pentru a scoate la iveala gustul tuturor ingredientelor, acest fel de mancare s-ar putea sa devina preferatul vostru.
Sosul grecesc fava este un dar provenit din Santorini catre toti pasionatii de gastronomie. Acesta este facut din mazare galbena facuta piure. Este cremos si foarte popular pe tot intinsul Greciei. Il puteti servi drept aperitiv sau ca sos pentru alte preparate.
Branza feta se poate combina cu aluat filo si miere pentru a crea o delicatesa numita feta me meli. Se poate servi ca antreu sau desert, dar daca nu-l gustati macar o data nu aveti cum sa intelegeti bucataria greceasca.
Branzeturile. Grecia este cunoscuta pentru branzeturile sale, asa ca nu trebuie sa uitati sa incercati sortimente diferite atunci cand mergeti acolo. Trebuie sa incercati feta cremoasa si delicioasa de la magazinele locale pentru a va putea bucura de gustul ei autentic.
Caserolele sunt foarte populare in Grecia, iar grecii isi arata ingeniozitatea de fiecare data cand le prepara. Spanakorizo este un preparat cu spanac, orez, ceapa, condimente si zeama de lamaie. Poate fi servit drept garnitura sau ca fel principal.
Cafeaua este foarte populara in Grecia si este de obicei acompaniata de amygdalota. Amygdalota sunt fursecuri de migdale pe care grecii le servesc alaturi de cafea. In zilele fierbinti de vara puteti incerca un frappe – cafea cu gheata, esentiala pentru momentele de relaxare ale verii.
Sa nu uitam de salate. Grecii cred cu tarie intr-o dieta sanatoasa si, prin urmare, consuma salatele in portii generoase.
Nu exista un timp sau un motiv anume pentru a nu va bucura de Bougatsa. Bougatsa este o placinta dulce facuta din aluat filo si crema de gris pe care o puteti servi oricand.
Bineinteles, nu va puteti afla pe teritoriul Greciei si sa nu incercati baclavaua. Nucile, untul si zaharul sunt combinate pentru a obtine o aroma extraordinara, iar siropul face intreaga prajitura dulce si gustoasa. Blatul filo insiropat in sirop de zahar, impreuna cu aroma nucilor transforma baclavaua intr-unul dintre cele mai populare deserturi grecesti.
Retete grecesti non-vegetariene
De la supe si pana la aperitive si feluri principale, bucataria greceasca are si un numar destul de mare de preparate non-vegetariene ce vor adauga varietate fiecarei mese. Degetele de pui, chiftelute grecesti de miel crocante, creveti saganaki – nu trebuie sa ratati aceste aperitive ce va vor incanta cu siguranta. Incercati si kotosoupa avgolemono, adica supa de pui cu lamaie si orez pentru un prim fel de mancare delicios.
Frunze de strugure umplute (sarmalute in foi de vita). Da, ati citit bine – acest preparat se numeste dolmadakia si inseamna frunze de strugure umplute cu carne tocata de miel sau vita. Acesta ilustreaza pe deplin creativitatea grecilor si trebuie neaparat sa-l incercati. Fiecare regiune a Greciei are propria versiune de dolmades. Cu toate acestea, un lucru e sigur: cu siguranta va vor placea toate!
Musacaua este un fel de mancare la cuptor iconic in Grecia. Este, practic, un fel de mancare format din straturi de carne tocata, vanata sotata, ceapa, usturoi, multe condimente si o cantitate generoasa de cascaval si sos béchamel.
Grecii sunt pasionati cand vine vorba de carne – o pun pe gratar, fac frigarui si o invelesc in paine pita. Fructele de mare precum calamarul sunt un fel de mancare principal pentru cei din Grecia. Nu trebuie sa ratati sansa de a va bucura de peste la fel cum grecii antici faceau in tavernele de la malul marii. Pestele proaspat si calamarii din Marea Mediterana sunt gatiti pe gratar si presarati cu un dressing delicios. Nu este nevoie de tehnici de gatit complicate pentru a scoate la iveala adevaratul gust al bucatariei grecesti.
Caracatita este o alta delicatesa pe care grecii o indragesc foarte tare. Trebuie sa o incercati cand sunteti in Grecia!
Mielul si porcul sunt ingrediente principale pentru localnici. Exista foarte multe preparate ce scot la iveala gustul autentic al carnii proaspete venite chiar de la ferma.
Contributia bucatariei grecesti in gastronomia globala
Bucataria greceasca nu este numai fastuoasa, ci si importanta din mai multe motive. Aceasta a format modul in care vedem mancarea si valoare pe care o are in vietile noastre. Grecii ne-au aratat cum sa ne bucuram de mancare si sa o transformam intr-o parte integrala a culturii.
Daca va intrebati cum a reusit bucataria greceasca sa schimbe cursul gastronomiei globale, ganditi-va la faptul ca prima carte de bucate a fost scrisa in anul 330 i.e.n de Archestratos, un bucatar grec.
Bine-cunoscuta palarie alba a bucatarilor cu care suntem atat de familiari astazi este o contributie a grecilor, ce o purtau cand gateau in manastiri.
Exista chefi faimosi din Grecia ce au pus bucataria greceasca pe harta internationala a gastronomiei. Acesti chefi au pastrat cu succes retetele traditionale, dar le-au si oferit cateva detalii si schimbari minore ce le-au imbunatatit si le-au facut atat de indragite in intreaga lume.
Christoforos Peskias este un chef grec recunoscut pe plan international. El considera ca folosirea ingredientelor simple poate crea magie.
Lefteris Lazarou este considerat un maestru al fructelor de mare. El experiementeaza cu peste si este recunoscut pentru acest lucru. Lucreaza la Varoulko Seaside, cel mai creativ local cu fructe de mare.
Fabrizio Bugliani a calatorit in lungul si in latul lumii, impresionand oamenii cu talentul sau culinar. Momentan, el lucreaza la Mama Fuga in Atena si creeaza delicatese creative ce incanta pe toata lumea. Este, de asemenea, un experiment in gatirea pestelui si ii place sa experimenteze cu ciuperci.
Gikas Xenakis este un adevarat maestru al gastronomiei grecesti contemporane. El isi ia inspiratia din retetele traditionale si foloseste ingrediente de baza pentru a prepara feluri de mancare contemporane si creative.
Bucataria greceasca este o minune in sine. Ea ne arata ca mancarea poate fi simpla, dar nu fara gust. Ingredientele de baza si foarte multa dragoste pentru mancare au puterea de a crea preparate delicioase ce hranesc trupul si mintea. Incercati bucataria greceasca si veti intelege ce inseamna sa fii un pasionat al gastronomiei.