Infecția respiratorie cauzată de Coronavirus a răspândit multă panică și teamă în rândul populației. Numărul celor afectați crește de la o zi la alta.
Deși este similar altor afecțiuni virale cu care ne-am confruntat în trecut, precum gripa porcină sau SARS (Sindromul respirator acut sever), noul Coronavirus COVID-19 pare să se transmită cu mai multă repeziciune și virulență.
Cum știi că ai fost infectat cu Coronavirus?
Simptomele sunt asemănătoare unei răceli sau unei gripe, dar se diferențiază prin aceea că afectează mai cu seamă gâtul decât nasul (pacienții nu prezintă rinoree).
Coronavirusul COVID-19 afectează sistemul respirator cauzând tuse, respirație greoaie sau scurtă și febră. Cei care reușesc să se recupereze nu suferă complicații severe.
Însă virusul poate avea o evoluție fulminantă la anumite persoane, evoluând spre simptome de pneumonie sau bronșită. Cei mai afectați sunt vârstnicii, persoanele compromise din punct de vedere imunitar sau care au comorbodități (prezența mai multor boli).
Poate fi o boală amenințătoare pentru bătrâni, cei afectați de boli respiratorii cronice, boli cardiovasculare sau diabet.
Nu se știe încă dacă medicamentele și remediile antivirale folosite în afecțiunile virale cunoscute pot fi aplicate în cazul noului Coronavirus.
Însă nimeni nu poate contesta importanța prevenirii acestei boli prin întărirea sistemului imunitar.
Metode de prevenire și evitare
Pentru a evita contractarea unui virus este esențial să practicăm o igienă adecvată. Spălatul pe mâini cu apă și săpun cel puțin 20-30 de secunde rămâne în continuare cea mai bună metodă de prevenire a infectării.
Dezinfectantele de mâini trebuie să conțină cel puțin 60% alcool pentru a fi eficiente. Trebuie să ne abținem să atingem gura, nasul, ochii și fața cât timp ne aflăm într-un magazin sau în alt loc public.
Este crucial ca persoanele răcite, bolnave și vârstnice să rămână în casă. Să evite pe cât posibil contactul cu alți oameni. Iar dacă trebuie numaidecât să iasă din casă, să respecte distanța socială.
Dezinfectarea suprafețelor și a obiectelor celor mai des utilizate din casă este o altă metodă bună de precauție. Mânerele, întrerupătoarele, robinetele, tocătoarele, etc. pot fi dezinfectate cu apă și clor.
Experții susțin că virusul Coronavirus poate supraviețui 24 de ore pe obiecte din carton și până la 72 de ore pe plastic și oțel inoxidabil.
Principalele simptome de COVID-19 sunt febra, tusea și respirația dificilă. Trebuie să fiți foarte atenți la aceste semne, mai ales dacă ați intrat recent în contact cu o persoană care a călătorit recent sau are o legătură cu persoanele deja infectate.
Suport nutrițional
Alimentația sănătoasă este un ajutor neprețuit în lupta cu afecțiunile virale. Un organism bine hrănit va face față mai ușor atacului virusului.
Sfatul cel mai important este să evităm produsele procesate și alimentele rafinate. Să mâncăm cât mai natural și integral – legume, verdețuri, fructe, cereale integrale. Zahărul și alcoolul slăbesc imunitatea.
Plante medicinale pentru afecțiunile virale
Când avem de-a face cu un virus atât de puternic, trebuie să ne înarmăm cu plante imunomodulatoare, tonice imunitare și antivirale.
Iată cele mai bune alegeri în acest sens:
– ciupercile medicinale (Ganoderma, reishi)
– astragalus
– echinaceea
– usturoiul
– fructele de soc (eficiente înaintea infecției, ca mijloc preventiv, nu și în timpul izbucnirii bolii; de evitat dacă aveți boli autoimune)
– rădăcina de lemn-dulce (susține mucoasa gurii și a gâtului; de evitat de către hipertensivi)
Gestionarea simptomelor la domiciliu
Fie că ai fost diagnosticat cu o afecțiune virală sau nu, mai mult ca sigur trebuie să stai în casă câteva zile și să te îngrijești singur. Iată ce plante poți folosi:
Busuioc – ceaiul de busuioc are efecte antiinflamatoare, calmante, anti-catarale, încălzitoare și energizante. Este totodată un bun antiviral.
Nalbă mare – gargara cu macerat rece de rădăcină de nalbă mare calmează iritația gâtului și reduce reflexul de a tuși; totodată, elimină congestia pulmonară.
Lemn-dulce – rădăcina acestei plante are de asemenea efecte emoliente asupra gâtului.
Tei – ceaiul de tei calmează gâtul și sistemul nervos.
Plantele aromatice au efecte expectorante, antimicrobiene și pot fi extrem de utile în orice fel de răceală sau gripă:
– eucalipt
– cimbru
– mentă
– isop
Le putem folosi sub formă de ceai sau băi de aburi (inhalații).
Unele persoane cu afecțiuni virale prezintă și simptome gastrointestinale ușoare. În cazul lor sunt folositoare plantele astringente și carminative, precum: coada-șoricelului, ceaiul negru, menta, ghimbirul, scorțișoara și cardamom.
Și plantele care susțin funcția ficatului sunt benefice. Păpădia, brusturele și cicoare sunt în mod deosebit eficiente.
Plante antibacteriene
Dacă simptomele persistă mai mult decât în mod obișnuit, iar medicul spune că trebuie să aveți răbdare și puteți continua cu ceaiuri și remedii naturale, puteți apela la plantele rășinoase.
Pinul, bradul și propolisul sunt eficiente. Câteva doze de tinctură de propolis în apă de câteva ori pe zi, pot avea efecte antiseptice și calmante asupra gâtului.
Tinctura de ace de pin alb se poate lua în doze de ¼ – ½ ml (5-10 picături), diluate în apă caldă.
Și ceaiul de ace de pin este util, datorită efectelor sale anti-infecțioase și expectorante. Se pune o mână de ace tăiate mărunt la infuzat 10 minute în 2 căni de apă.
Din cauza iritației și a tusei prelungite, țesuturile mucoase pot deveni predispuse la infecții secundare de natură bacteriană. Câteva plante antibacteriene care sprijină tractul respirator sunt oregano și strugurele de oregon (rădăcină).
Sursă bibliografică: The Herbal Academy, CORONAVIRUS SCARE: 5 TIPS TO HELP WARD OFF AND MANAGE A VIRAL ILLNESS WITH HERBS: https://theherbalacademy.com/coronavirus-scare/
Sursa: lataifas.ro