Uneori, in serile reci de iarna nu iti doresti decat sa te relaxezi in fata unul film bun sau rasfoind o carte, in timp ce savurezi o bautura fierbinte, care sa te faca sa uiti de temperaturile scazute de afara. Una dintre cele mai gustoase variante pe care le ai la indemana in astfel de momente sau cand pur si simplu ai pofta de ceva dulce este ciocolata calda – simplu de preparat si eficienta in a te binedispune.
SORRISO
Descoperă noul tău magazin online cu produse
100% naturale, sănătoase și gustoase!
Ingrediente (pentru 2 portii):
110 g ciocolata amaruie
250 ml de lapte
100 ml de smantana lichida
o lingura de zahar
o esenta de vanilie
un praf de sare
Mod de preparare:
Primul pas este sa pui laptele, in care ai adaugat smantana, zaharul si esenta de vanilie, pe aragaz, la fiert. Dupa oprirea focului, pune in laptele fierbinte bucatile de ciocolata si praful de sare. Asteapta 3-4 minute pana cand aceasta se topeste, apoi foloseste un tel pentru a amesteca ingredientele pana cand compozitia este omogena. Acum, nu mai ramane decat sa torni ciocolata calda in cani si sa te bucuri de aroma ei.
Reteta de ciocolata calda pentru copii
Cei mici sunt cei mai mari iubitori de dulciuri, asa ca mai mult ca sigur vor vrea si ei sa guste din ciocolata ta calda. Totusi, continutul mare de cacao si zaharul nu sunt recomandate acestora, deoarece reprezinta surse foarte mari de energie. De aceea, cel mai bine ar fi sa pregatesti o ciocolata calda special pentru ei.
Nu trebuie decat sa respecti reteta anterioara, dar sa folosesti pudra de roscove in loc de ciocolata cu cacao si indulcitor natural – cum ar fi cel din stevie – in locul zaharului. Vei obtine o ciocolata calda gustoasa, pe placul copilului tau, care sigur va dori sa ii mai prepari si cu alte ocazii aceasta bautura.
Ciocolata calda cu scortisoara, cuisoare sau nucsoara
Daca iti plac bauturile puternic aromate, care emana un miros placut in toata casa, este posibil ca o ciocolata calda clasica sa nu fie suficient de gustoasa. Insa poti folosi in prepararea ei elemente care sa ofere bauturii nu doar un miros inconfundabil, dar si un gust deosebit.
In momentul in care adaugi ciocolata in laptele fierbinte, pune si scortisoara, cuisoare sau nucsoara. Daca vrei o aroma si mai puternica, dar si un mod de servire special, poti, la final, sa folosesti si pentru decorarea bauturii aceste ingrediente.
Ciocolata calda din diferite tipuri de ciocolata
Reteta clasica spune sa folosesti ciocolata neagra in prepararea bauturii, insa desigur ca o poti inlocui si cu alte sortimente, daca doresti. Poti folosi si ciocolata alba – caz in care si bautura va avea aceasta culoare, daca nu vrei sa adaugi cacao – sau una care sa contina si lapte.
O alta varianta este sa folosesti ciocolata cu bucatele mici de alune. Desigur ca acestea nu se vor topi, insa vor da un gust placut bauturii si te vei bucura de consistenta lor si in momentul servirii.
Ciocolata calda cu ardei iute
Combinatia dintre dulce si iute poate fi usor atipica, insa merita incercata macar o data pentru ca sunt sanse destul de mari sa iti fie pe plac. Pentru a prepara ciocolata calda cu ardei iute, trebuie ca, in momentul in care adaugi ciocolata in lapte, sa pui si ardei tocat marunt (alege cantitatea potrivita dupa gust) sau putina boia. Daca este prima data cand prepari acest sortiment, ai grija ca bautura sa fie comestibila si sa nu exagerezi cu ardeiul iute, mai ales daca gustul picant nu se numara printre favoritele tale.
Gustul ciocolatei calde nu depinde doar de modul in care o prepari, ci si de ingredientele pe care le folosesti. Urmatoarele sfaturi te pot ajuta sa obtii bautura perfecta pentru tine:
foloseste lapte integral, care este mai bogat in grasimi;
imparte ciocolata in bucati egale, pentru o topire uniforma;
aromatizeaza bautura adaugand esente, siropuri sau coaja rasa de portocala;
adauga amidon de porumb daca doresti sa obtii o ciocolata calda cremoasa;
decoreaza bautura cu bezele sau frunze de menta.
Sursa: arctic.ro