Cum ne protejăm sănătatea pe timp de pandemie

Deşi suntem practic blocaţi în casă, lipsiţi de chef şi elan, există multe căi de a ne menţine sănătatea şi buna dispoziţie – dincolo de distanţarea socială şi spălatul riguros pe mâini.

În vremuri tulburi precum cele generate de pandemia de coronavirus, avem senzaţia că lucrurile sunt scăpate de sub control. Multe din obiceiurile noastre au fost date peste cap, iar viitorul este, potrivit experţilor, departe de a fi sigur. Există însă multe lucruri pe care le putem face pentru a ne simţi mai bine şi a rămâne sănătoşi.

O alimentaţie sănătoasă

Alimentaţia cât mai sănătoasă cu putinţă este foarte importantă, atât sub aspect fizic cât şi psihic. Un regim sănătos reduce considerabil riscul unor boli cronice, cum ar fi cele cardiovasculare, diabetul sau obezitatea, precum şi depresia şi anxietatea. Nu trebuie ţinut un regim special, ci doar evitate alimentele procesate, acestea fiind bogate în zahăr.

Cele mai indicate alimente sunt, în general, cele mai valoroase din punct de vedere al conţinutului alimentar. Carbohidraţi complecşi din fructe, legume şi cereale integrale asigură o hrană consistentă pentru creierul nostru, furnizând treptat energia de care avem nevoie şi pentru a ne stabiliza psihicul. O alimentaţie echilibrată presupune o varietate de produse bogate în vitaminele A, B, C, D şi E, precum şi mineralele fier, zinc şi seleniu.

Vitaminele B, pe care le găsim în legume verzi precum broccoli sau spanac, în fasole, banane, ouă, carne de pasăre, peşte şi sfeclă roşie sunt foarte importante pentru creier şi pentru secreţiile de serotonină şi dopamine, care ne dau o stare de bine. O lipsă a vitaminelor B6, B12 şi a acidului folic (B9) duce la depresie.

Este, aşadar, esenţial să ne îngrijim de starea noastră de sănătate, care, potrivit unui număr tot mai mare de studii, influenţează psihicul şi comportamentul nostru.

Prebioticele şi probioticele, care se găsesc în produse fermentate, cum ar fi kefirul, varza acră, kimchi sau iaurt, pot reduce inflamaţiile, stimulează starea noastră de spirit şi funcţiile cognitive.

Pentru a face faţă problemelor generate de izolarea impusă de actuala pandemie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu se apeleze la tutun, alcool şi droguri pentru stăpânirea emoţiilor. OMS propune, în schimb, recurgerea la sfatul specialiştilor din domeniul sanitar, de pildă al terapeuţilor.

Un somn profund

Somnul este esenţial pentru organism – pentru regenerarea celulelor, eliminarea toxinelor, consolidarea memoriei şi procesarea informaţiei. Există dovezi concludente care atestă că lipsa somnului ne poate afecta major sănătatea – influenţând negativ starea noastră psihică şi chiar inteligenţa noastră emoţională. În plus, sporeşte riscul unor maladii cronice, cum ar fi diabetul, obezitatea şi cele cardiovasculare.

Aşa cum este important să avem un program bine stabilit în ce priveşte alimentaţia, munca sau mişcarea fizică, şi somnul trebuie să-şi aibă rutina lui. Pentru cei mai mulţi oameni un somn de 6 până la 9 ore este suficient. A ne culca şi scula la cam aceleaşi ore ne poate ajuta la menţinerea unei normalităţi şi în activitatea zilnică.

Dacă avem dificultăţi în a adormi pentru că ne facem griji, atunci ar fi util să consumăm mai puţine ştiri înainte de culcare. De ajutor ar fi şi să ne expunem seara cât mai puţin ochii la lumina albastră a ecranelor.

Exerciţiile fizice

Mişcarea, sportul declanşează o serie de procese chimice în organism care asigură o stare de bună dispoziţie, un somn mai odihnitor, reduce stresul şi anxietatea şi consolidează memoria şi funcţiile cognitive.

Chiar dacă nu mai putem merge la o sală de sport, putem exersa şi acasă, subliniază Marcus Thormann, proprietarul unei săli de fitness high-tech din vestul Germaniei. El recomandă exerciţii zilnice de 30 de minute. Timpul poate fi împărţit şi în mai multe etape: 10 minute dimineaţa, alte 10 minute după-amiaza, iar restul seara. Dacă aceste exerciţii devin rutină, veţi vedea că activitatea cotidiană va fi mai bine structurată, mai spune Thormannn în dialog la DW.

Mulţi antrenori oferă, în aceste zile, şedinţe online, uneori gratuit. Nu avem nevoie decât de un prosop sau de o saltea, pe care le întindem pe podea şi, bineînţeles, de o conectare la internet. Marcus Thormann povesteşte de un bărbat care a folosit balconul său de 7 metri lungime pentru a alerga un întreg maraton. Dar există şi alte căi de a face mişcare atunci când suntem obligaţi să rămânem la domiciliu. De pildă, urcând şi coborând scări, de mai multe ori pe zi, boxând, sărind, făcând gimnastică sau dansând în faţa oglinzii.

Benefice pentru întregul organism – atât fizic cât şi psihic – sunt plimbările, fie ele şi scurte, în natură, în jurul casei… Experţii apreciază că şi numai două ore de plimbare pe săptămână au efect pozitiv pentru sănătate şi pentru buna noastră dispoziţie. Totuşi e bine să avem grijă şi să nu facem sport dacă avem simptome similare gripei sau dacă ne simţim epuizaţi.

Contactele sociale

Acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de prieteni. Contactele sociale sunt la fel de necesare pentru sănătate ca şi alimentaţia, mişcarea şi somnul. E adevărat că din cauza pandemiei de coronavirus nu ne putem întâlni cu prietenii, nu putem bea o cafea împreună, nu putem împărţi cina sau organiza petreceri. Nu prin contact direct. O cale ideală, nu doar de a ne auzi ci şi vedea sunt videoconvorbirile, la care pot participa una sau mai multe persoane. Este modul cel mai bun de a nu ne izola complet în vremurile în care se impune “distanţarea socială”, ca mijloc de a frâna răspândirea noului coronavirus.

Activităţi relaxante

Când lumea întreagă se învârte în jurul aceleaşi chestiuni, când suntem constrânşi la izolare socială, atunci poate n-ar fi rău să folosim acest timp rămas la dispoziţie în mod util, pentru activităţi care ne fac placere şi ne relaxează. Dacă până acum nu aveam poate răgazul necesar pentru a îngriji grădina sau balconul, acum ar fi momentul. Sau pentru a găti preparate mai sofisticate, pentru a învăţa o limbă străină, pentru a medita, a citi, a cânta la un instrument şi multe altele. Oricum, ar fi bine să ţinem cont de sfatul OMS, acela de a recurge la strategiile care s-au dovedit utile, în trecut, în gestionarea unor crize sau momente dificile din viaţa noastră.

Sursa: dw.com

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *