Cum să crești un lămâi din semințe

O metodă eficientă de a beneficia de virtuțile terapeutice ale lămâiei este să plantezi un copăcel în ghiveci, prin semințe.

Cultivarea lămâiului în ghiveciul din apartament se face simplu, utilizând semințele unei lămâi uscate. Lămâiul face niște frunze luxuriante, de un verde închis, cu o textură lucioasă ce strălucește în lumina soarelui. Florile lămâiului sunt albe, și răspândesc un parfum de citrice încântător.

Natura exotică a lămâiului oferă o priveliște ademenitoare pentru orice interior. Nu în ultimul rând, lămâiul face lămâi, un fruct citric care ne poate fi de folos în multe feluri! De obicei, lămâiul înflorește în aer liber, pe tot parcursul anului în regiunile calde și însorite. Însă dacă este îngrijit cum trebuie, lămâiul poate să prospere și în interior.

Plantarea prin butași este cea mai rapidă metodă pentru a obține fructe într-un termen scurt, însă butașii de lămâi nu sunt ușor de găsit în toate zonele lumii. Deși pot trece 3-6 ani până când lămâiul devine suficient de matur încât să producă fructe, satisfacția de a-l cultiva și îngriji merită tot efortul.

SORRISO

specialitati-mob

Descoperă noul tău magazin online cu produse
100% naturale, sănătoase și gustoase!

“Ingrediente“ pentru plantare:

• 1 lămâie organică
• sol fertil – turbă, îngrășământ organic
• 1 ghiveci adânc cu găuri pentru drenaj
• mult soare sau o lumină artificială dacă nu aveți o fereastră orientată spre soare

Pași spre germinarea semințelor de lămâie:

1. Pre-umezește solul din ghiveci. Pune puțin pământ într-o găleată și amestecă-l cu puțină apă, până când solul devine umed. Umple ghiveciul cu solul pre-umezit și lasă aproximativ 1 cm buza ghiveciului.

2. Taie lămâia, deschide-o și alege cele mai arătoase semințe. Ține-le apoi puțin în gură și suge-le până își pierd gustul de lămâie. Ai grijă că trebuie să le plantezi umede, așa că nu le scoate din gură până nu pregătești totul.

3. Sâmburii de lămâie se plantează la aproximativ ½ din grosimea solului, apoi se acoperă cu restul de pământ și se udă bine cu un pulverizator sau stropitoare.

4. Acoperă ghiveciul cu o bucată de sac de gunoi înțepat din loc în loc, pentru a menține mediul cald și umed, și fixează-l cu o bandă.

5. Ghiveciul trebuie ținut la loc cald pentru următoarele zile. Pentru a germina, sămânța are nevoie de căldură și umiditate. De aceea solul nu trebuie lăsat să se usuce. În aproximativ 2 săptămâni vom vedea primul lăstar în curs de dezvoltare răsărind timid din pământ. De îndată ce sămânța începe să încolțească, trebuie să îndepărtăm folia de plastic de deasupra și să mutăm ghiveciul la loc cald și însorit, pentru a crește frumos.

Apa – udarea lămâiului
Asigură-te că pământul este permanent umed, mai ales atunci când copăcelul de lămâi este tânăr. În orice caz, nu trebuie să lăsăm apa să băltească deasupra pământului. De aceea ghiveciul trebuie să fie prevăzut cu orificii de drenaj.

Lumina soarelui
Ghieciul cu lămâi trebuie să stea pe un pervaz, sau la o fereastră mare, pentru a beneficia de lumina puternică a soarelui. Lămâiul are nevoie de 8 ore de lumină directă de soare în fiecare zi. În timpul iernii, lămâiului i se poate asigura o lumină artificială de la o veioză.

Hrană pentru sol
Pentru a menține lămâiul sănătos și a-i asigura o bună creștere, pământul trebuie alimentat cu nutrienți. De îndată ce lăstarul face câteva frunzulițe, va trebui să săpăm un mic șanț în jurul bazei copăcelului, unde vom adăuga puțin îngrășământ organic, compost sau vermicompost. După această acțiune, trebuie să udăm bine lămâiul.

Plantele au nevoie de atenția și grija noastră pentru a crește și a da roade.
Lămâiul trebuie verificat mereu și curățat pe frunze de posibili dăunători. Plantele au nevoie de un plus de dragoste și afecțiune pentru a se dezvolta armonios.

Sursa: lataifas.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *