În ajunul praznicului Floriilor din acest an, am poposit câteva ceasuri în bucătăria Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț și am aflat de la părintele Silvan care sunt „secretele” sale atunci când vine vorba de prepararea peștelui. Și nu e vorba de o rețetă simplă, ci de un adevărat deliciu: novac la cuptor pe pat de urzici și salată de râșcovi marinați.
Pasionat al gastronomiei și al artelor plastice, Părintele Silvan, cu o experiență de ani buni în bucătărie încă dinainte de intrarea în mănăstire, a pregătit masa pentru toți viețuitorii din mănăstire în toate zilele Postului Mare, așa cum o face mereu. Cu dragoste și pasiune, ca pentru Dumnezeu. De Florii, însă, așa cum se întâmplă la marile sărbători, „mângâierea” culinară din trapeza Mănăstirii Sihăstria este, bineînțeles, peștele. Am stat, așadar, alături de Părintele Silvan și am aflat rețeta sa specială pentru Praznicul Floriilor din acest an: novac la cuptor pe pat de urzici și salată de râșcovi marinați. Important de reținut este faptul că, din ingredientele și cantitățile indicate în rețeta prezentată mai jos, puteți pregăti zece porții.
Pentru marinarea peștelui, avem nevoie de:
– 3 kg novac proaspăt (filetat)
– 200 ml ulei floarea soarelui presat la rece (preferențial)
– 100 ml vin alb sec
– 1 lămâie (zeamă și răzătură)
– 10 g boia dulce afumată
– 5 g sare de mare
– 1 linguriță piper roșu
– ½ linguriță piper alb
– 1 lingură oregano uscat
– 1 lingură cimbru uscat
– 50 g usturoi pisat
Peștele se curăță de solzi, se eviscerează și se porționează prin filetare.
Toate ingredientele destinate marinării se amestecă, obținându-se un sos rece pentru marinare, în care se introduc fileurile de novac și se pun la frigider pentru cel puțin 3 ore, acoperite cu o folie de protecție pentru păstrarea parfumului ingredientelor destinate aromatizării fileurilor de pește.
Peștele se așază în tavă, se adaugă zeama obținută în timpul marinării și se dă la cuptor pentru 45 de minute, la 170°C.
Pentru garnitură (urzici la tigaie), avem nevoie de:
– 2,5 kg urzici proaspete
– 4 ardei capia roșii potriviți
– 10 fire ceapă verde
– 5 fire usturoi verde
– 500 g roșii cherry
– 500 ml supă de legume
– 1 ardei iute roșu
– 2 foi dafin
– 1 linguriță boia dulce
– ½ linguriță piper negru
– 1 lămâie (zeama)
– 1 linguriță zahăr brun
– 1 linguriță sare
– 150 ml ulei de floarea soarelui (presat la rece)
– 100 ml vin alb
Urzicile se spală în apă rece, se opăresc 2 minute și se scot în apă rece pentru a evita oxidarea, după care se toacă mărunt.
Ardeii capia se coc la foc iute, se decojesc și se taie mărunt.
Ceapa și usturoiul se curăță și se taie rondele.
Ardeiul iute se toacă mărunt.
Roșiile cherry se taie în jumătăți.
Supa de legume se obține prin fierberea la foc mic a unui mix de legume (un morcov, o felie păstârnac, o ceapă, o rădăcină de pătrunjel, ½ gulie, câteva boabe de piper, 1 foaie de dafin și un cățel de usturoi).
Cum preparăm urzicile?
Într-o tigaie generoasă se încinge uleiul în care se adaugă ceapa și usturoiul pe care le sotăm la foc domol, după care se adaugă boia dulce, ardeiul copt tocat fin și se stinge cu vin alb. Se lasă la înăbușit până se evaporă lichidul. Apoi adăugăm urzicile, zeama de lămâie, roșiile cherry, ardeiul iute, o foaie de dafin, zahăr brun și supă de legume. Se lasă totul la foc domol, până scad urzicile în volum și obținem o masă consistentă. La final condimentăm după gust cu sare și piper.
Cum pregătim salata de râșcovi?
Mai întâi, ne asigurăm că avem la îndemână următoarele ingrediente:
– 1 kg râșcovi în saramură
– 100 ml ulei de măsline
– 3 cepe roșii potrivite
– 5 fire usturoi verde
– 1 legătură de pătrunjel frunze
– 1 linguriță fulgi de ardei iute
– 50 ml oțet de mere
– 1 linguriță semințe chimen
– 1 vârf de linguriță piper negru
– 1 praf de sare
Râșcovii se desărează în mai multe ape și se taie fâșii.
Ceapa și usturoiul se taie rondele fine.
Râșcovii, ceapa, usturoiul și restul ingredientelor se amestecă și se dau la rece pentru 24 de ore.
Poftă bună și praznic binecuvântat!
Sursa: doxologia.ro