De ce este important să mănânci măsline

Daca e sa ne gandim bine, am putea sustine ca toate alimentele aduc organismului ceva de care avem nevoie pentru o viata echilibrata, dar, mai presus de toate, sanatoasa. Maslinele sunt unele dintre cele mai importante parti ale unei alimentatii zilnice.

Afla de ce este bine sa mancam masline si mai ales in ce cantitati pentru a profita la maxim de toate proprietatile aferente acestora.

Cand radicalii liberi oxideaza colesterolul, vasele de sange sunt avariate si grasimea se depoziteaza in artere, lucru ce poate duce la un atac de cord. Antioxidantii nutritivi din masline impiedica aceasta oxidare a colesterolului, ajutand in cele din urma la prevenirea bolilor de inima.

Acestea contin grasimi, dar sunt grasimi sanatoase de genul celor monosaturate, ce s-a descoperit recent ca ar micsora riscul aparitiei arterosclerozei si creste nivelul colesterolului bun.

Studii recente au demonstrat ca grasimile monosaturate ce se gasesc in masline, dar si in uleiul de masline, poate ajuta la scaderea presiunii sangvine.

Pierderea in greutate

Se pare ca tot grasimile monosaturate de mai sus, de genul celor ce se gasesc in masline, le inlocuiesc pe cele saturate si ajuta in procesul de pierdere in greutate. Uleiul de masline consumat zilnic ajuta la dispersarea grasimilor din celule, la micsorarea cantitatii de grasime de pe burta si reduce sensibilitatea insulinei.

Persoanele care consuma in mod regulat masline consuma mai putine calorii, deci in consecinta, nu vor avea probleme cu greutatea. Testele de sange au aratat ca ei au un nivel mai ridicat al serotoninei, hormonul ce ne face sa ne simtim plini si satui.

Prevenirea cancerului

Proprietatile antioxidante si anti-inflamatorii ale maslinelor le face un scut natural pentru protejarea organismului impotriva cancerului, deoarece stresul cronic oxidativ si inflamatiile cronice sunt factorii cheie cand vine vorba de dezvoltarea cancerului.

Daca aducem organismului aportul zilnic de antioxidanti si anti-inflamatori de care are mare nevoie, putem evita serioase si complicate combinatii ce duc la afectiuni grave.

Maslinele negre sunt o sursa deosebita de vitamina E, care are abilitatea iesita din comun de a neutraliza radicalii liberi din grasimea corpului. In special cand lucreaza cu o grasime stabila monosaturata gasita in masline, vitamina E poate face procesele celulare mai sigure.

Unele studii au aratat ca o dieta suplimentata cu ulei de masline duce la un risc mai scazut al aparitiei si dezvoltarii cancerului de colon, aproape la fel de scazut ca in cazul unei diete bogate in ulei de peste.

Mai putina durere

Maslinele verzi contin o cantitate mare de antioxidanti si anti-inflamatori, dupa cum am mai spus, iar acestia pot actiona ca si un ibuprofen natural. Uleiul contine oleocanthal, o substanta ce amelioreaza starile de durere, de inflamare.

Pe langa aceastea de mai sus, consumul regulat de masline sau ulei de masline are un rol deosebit de important cand vine vorba si de alergii, de sanatatea pielii si mai ales a parului, de mentinerea in parametri normali a tractului digestiv, sanatatea oculara, dar si pentru cresterea nivelului de fier din sange.

www.diete-sanatoase.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *