Alunul este un arbust cu fructe placute la gust ce constituie un aliment foarte hranitor datorita continutului mare de proteine, uleiuri, vitamine si saruri minerale. Pentru ca florile sale sunt bogate in polen, primavara, alunul este o sursa principala pentru albine.
Alunele ajuta la regenerarea tesuturilor, refac vasele de sange si vegheaza asupra sanatatii muschilor, ajuta la metabolizarea proteinelor si absorbtia acestora si are grija de apetitul nostru si de rezervele de energie.
Alunele contin cantitati importante de proteine (esentiale pentru dezvoltarea celulelor din organism si inlocuirea celor distruse), fibre (stimuleaza tranzitul intestinal), fier (pentru globulele rosii din sange si activitatea enzimatica), calciu (pentru dinti si oase) si potasiu (regleaza balanta fluidelor din organism).Nu contin colesterol, si, ca restul soiurilor de oleaginoase, alunele mai contin fitochimicale, substante cu proprietati antioxidante ce confera protectie impotriva mai multor tipuri de cancer.
Faina de alune de padure se caracterizeaza printr-un nivel mult mai mic de carbohidrati fata de fainurile din cereale, avand si un gust pregnant de alune de padure.
Caracteristici:
Faina isi pastreaza aroma captivanta de arahide si gustul usor, facand-o ideala pentru combinarea in diferite retete.
Alege intotdeauna faina bio, vegana, fara gluten, indicata in dieta persoanelor care sufera de intoleranta la gluten sau de boala celiaca ori a celor care urmeaza o dieta vegetariana.
Faina de arahide, bogata in vitamina E si fitosteroli, este ideala pentru prepararea cremelor, in combinatie cu ciocolata, dar are si o aroma perfecta pentru aluaturi de biscuiti, fursecuri si prajituri.
Nu este recomandata la prepararea painii, pentru ca nu lasa aluatul sa creasca, ea trebuie ajutata cu praf de copt.
Chec cu făină de alune
Ingrediente:
6 oua,
200 g faina de alune de padure,
2 banane,
8 curmale,
2 pumni goji,
100 – 150 g nuci, după gust,
un pumn merisoare,
ciocolata neagra 2 pătrățele și un praf de cacao,
esența de vanilie și o linguriță praf de copt,
150 ml apa minerala.
Preparare:
Se mixează albușurile spuma cu un praf de sare, se adaugă galbenusurile, apoi bananele mixate pasta cu câteva curmale ( restul se taie cubulețe și se pun în compoziție).
Se adauga treptat faina și restul ingredientelor uscate, nuca se taie grosier. La final se adaugă apa minerala.
Se lasă la cuptor la 180-200 grade, timp de 40 minute.
Sursa: retetefeldefel.ro