Focaccia cu ulei de măsline și rozmarin – rețetă simplă

Ingrediente:

500 de grame de făină albă cu procent de proteine minimum 11%
3 grame de drojdie uscată (½ de pliculeț) sau 12 grame de drojdie proaspătă
350 de ml. de apă
40 ml. ulei de măsline
10 grame de sare

Finisare:

½ linguriță rasă de sare marină grunjoasă
40 de ml. de ulei de măsline
2 ramuri de rozmarin proaspăt

Ulei de măsline extravirgin

13

Aurul lichid al Mediteranei – elixir al tinereții și sursă de sănătate.

Pentru sănătatea ta și a familiei tale, alege produse făcute din ingrediente naturale!

Direct de la producător.

Mod de preparare:

Aluatul de focaccia

1. Pentru aluatul de focaccia, punem făina și drojdia uscată într-un castron încăpător. Le amestecăm bine cu o lingură, adăugăm treptat apa la temperatura camerei și amestecăm până când nu se mai văd urme de făină uscată. Nu frământăm mai mult de atât în această fază. Acoperim castronul cu folie alimentară și lăsăm deoparte timp de 30 de minute, la temperatura bucătăriei.

Observație: dacă pentru a noastră focaccia dorim să folosim drojdie proaspătă, ne asigurăm că este activă. Într-un castronel, o dizolvăm în 50 ml. de apă (scoasă din cantitatea totală recomandată), adăugăm 1 lingură de făină și așteptăm 10-15 minute să facă bulbuci. Dacă drojdia nu face spumă la suprafață în 15 minute, înseamnă că nu e bună de folosit. Dacă spuma s-a format, adăugăm drojdia activată peste făina din castron deodată cu restul de apă.

2. După 30 de minute, presărăm sarea pe toată suprafața expusă a aluatului neomogen din castron. Începem să frământăm, manual sau cu robotul. Frământăm energic până obținem un aluat omogen, apoi începem să adăugăm, câte 1 lingură o dată, 40 ml. ulei de măsline. Frământăm bine, până la obținerea unui aluat molcuț, elastic, care se desprinde de pe castron. Modelăm aluatul de focaccia într-o bilă și-l așezăm într-un castron curat, uns cu puțin ulei. Înfoliem castronul cu folie alimentară și lăsăm aluatul de focaccia la temperatura bucătăriei să crească până își dublează volumul.

Modelarea în tavă

3. În cazul meu, aluatul de focaccia a avut nevoie de 2³ºore să crească până s-a dublat ca vomul. Nu luați, însă, timpul ca reper, dacă în bucătăria voastră e mai cald va crește mai repede, dacă e mai răcoare, va dura mai mult. Important este să vă ghidați după volumul aluatului din castron, dacă e evident că s-a dublat, putem trece la următorul pas.

4. Așternem o coală de hârtie de copt în tavă. Eu am folosit tava cuptorului (42*34 cm), într-o tavă cu ceva mai mică focaccia va ieși ceva mai groasă. Ca alternativă pentru hârtia de copt, putem unge bine tava cu ulei, e chiar mai gustoasă focaccia noastră dacă procedăm așa. Mie, însă, mi s-a părut că în această pâine este mai mult decât suficient ulei, așa că am optat pentru hârtia de copt. Răsturnăm tot aluatul în tavă și, cu palmele unse cu puțin ulei, îl modelăm la o grosime uniformă, întinzându-l așa încât să acopere cea mai mare parte din suprafața tăvii. Acoperim tava cu folie alimentară și o lăsăm să crească încă o oră, într-un loc călduț din bucătărie.

5. Pornim cuptorul și-l fixăm la 230°C, căldură de sus și de jos iar pe foc punem apă la fiert, într-o crăticioară mică. Ajutându-ne de vârful degetelor, unse bine cu ulei, apăsăm aluatul de focaccia bine crescut din loc în loc, formând adâncituri.

5. Stropim foccacia noastră pe deasupra cu cei 40 de ml. de ulei de măsline rezervați pentru finisare.

6. Pentru finisare, presărăm pe deasupra sarea grunjoasă și rozmarinul rupt in bucăți.

Coacerea

7. Pregătim o tavă mică pe care o așezăm în partea de jos a cuptorului. Când temperatura din cuptor a atins 230°C iar apa pe care am pus-o mai devreme la fiert clocotește, turnăm apa fiartă în tăvița din cuptor. Atenție să nu vă ardeți, aburii vor fi foarte fierbinți! Închidem imediat ușa, ca să reținem aburul în interiorul cuptorului și dăm tava noastră cu focaccia la copt, la o înălțime medie. Timp de 15 minute, menținem temperatura de 230°C și tava cu apă fiartă în cuptor, apoi o îndepărtăm și reducem temperatura la 200°C. Continăm coacerea încă 20-25 de minute, până când focaccia e rumenă și apăsând-o cu degetul, revine imediat înapoi.

O lăsăm să se răcească și apoi o tăiem în pătrate. E nemaipomenită, cu crusta crocantă și aurie și miezul moale și pufos.

 

Sursa: lauralaurentiu.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *