Peisajul grădinilor e dezolant iarna, dar există cîteva plante care îl pot înveseli. Printre acestea se numără și iasomia de iarnă (Jasminum nudiflorum).
Orice grădină ar fi norocoasa să aibă acest arbust decorativ, rezistent la ger, care, spre sfîrșitul iernii, ne bucură privirile cu o minunată inflorescență în formă de steluțe ce apar treptat.
SORRISO
Descoperă noul tău magazin online cu produse
100% naturale, sănătoase și gustoase!
Iasomia de iarnă este o tufă cu frunze căzătoare, la maturitate poate atinge o înălţime de trei metri. Florile cu şase petale pot fi nu doar galbene, ci și albe, de un centimetru în diametru.
Este una dintre puținele plante cu flori rezistente la îngheț, care, în vreme blîndă, înflorește prima dată în luna decembrie și continuă să înfloarească pînă în luna aprilie.
Cum se plantează?
Cea mai bună perioadă de plantare pentru iasomia de iarnă este primăvara, astfel încît aceasta să înflorească iarna viitoare. Deoarece florile rezistă doar un an, este recomandat să tăiați lăstari după înflorire cu aproximativ o cincime din lungimea lor. Toamna, cînd iasomia de iarnă își pierde frunzele, ramurile verzi salvează planta de un aspect golaș și plictisitor.
Este interesant faptul că planta se propagă, cu ușurință, prin înmugurire. În cazul în care este scoasă din pămînt, își formează într-un timp scurt noi rădăcini și, mai tîrziu se poate despărți de planta mamă. În plus, iasomia de iarnă poate fi plantată într-un ghiveci și poate deveni punctul de atracție de pe balconul dumneavoastră, de pe terasă sau de pe holul casei.
Plantele din ghivece pot fi plantate în grădină în orice perioadă a anului, mai puțin după ce a dat gerul și pămîntul e înghețat. Solul trebuie bine drenat, iar distanța minimă de plantare este de un metru.
Cum se îngrijește?
Iasomia de iarnă nu are nevoie de îngrijiri speciale și, în general, se dezvoltă pe cont propriu. Prin urmare, este considerată o plantă ușor de întreținut, robustă și de lungă durată. Este bine de știut că planta nu este predispusă la boli și dăunători. Ar trebui să fie plantată în loc semi-umbros, protejat de vînt puternic. Preferă pămîntul calcaros bogat în nutrienți. Nu este necesară fertilizarea. O dată la 1-3 ani se poate efectua o tăiere pentru rărirea sau modelarea ramurilor.
Pentru o formă compactă e necesar să i se taie ramurile imediat după înflorire.
Sursa: expresul.md