Leguma care poate lecui multe boli

Morcovii sunt hrănitori și totodată vindecători. Morcovii fac parte din familia țelinei (Apiaceae) și sunt cultivați în întreaga lume. Este apreciat conținutul său nutrițional remarcabil. Morcovul este una din cele mai bogate surse de vitamina A. Conține de asemenea antocianini și fibre. În doze mai mici, în morcovi găsim și vitamine din complexul B, vitaminele C și K, precum și minerale (calciu, cupru, fier, magneziu, potasiu, mangan, fosfor).

Fiind o sursă excelentă de antioxidanți, morcovii pot ajuta la prevenirea multor boli cronice. Vitamina A este principalul compus antioxidant din morcovi care a fost asociat cu o protecție mărită împotriva mai multor tipuri de cancere: cancerul oral, cancerul pulmonar și cancerul de piele. Vitamina A, sau beta-carotenul, protejează vederea și previne bolile oculare, mai ales cele asociate cu vârsta (cataracta, degenerescența maculară). Totodată, susține funcția sistemului reproducător, menține integritatea pielii, ajută creșterea și dezvoltarea. Morcovii conțin un compus special, numit falcarinol. Acesta este un antioxidant pe care studiile l-au arătat eficient împotriva bolilor canceroase. În testele pe animale de laborator, falcarinolul a distrus celulele pre-canceroase din tumori. Rădăcina de morcov conține și cantități moderate de vitamina C, un alt antioxidant benefic pentru țesutul conjunctiv, oase și gingii. La fel ca vitamina A, vitamina C are proprietăți anticancerigene.

Academicianul Ovidiu Bojor citează efectele benefice ale morcovilor în bolile aparatului digestiv. Are acțiune antiinflamatoare la nivel gastrointestinal.

– dispepsie acută
– colibaciloză
– ulcere gastroduodenale
– ulcer cu hemoragii
– gastrită hiperacidă
– tenie, paraziți intestinali

Este util deopotrivă în constipație și diaree, în funcție de modul în care este folosit. Leacurile cu morcovi sunt renumite în diareea sugarilor.

Morcovii sunt în egală măsură un remediu bun pentru ficat. Morcovii stimulează regenerarea celulei hepatice. Are efecte coleretice și colagoge.

Datorită acțiunii lor diuretice puternice, morcovii măresc de două ori cantitatea de urină eliminată. Din aceste considerente ajută în litiaza urică, reumatism, gută sau artrite.

Copiii în special ar face bine să primească morcovi, deoarece au efect vitaminizant și accelerează procesul de creștere. Totodată, măresc rezistența organismului la infecții.

Persoanele slăbite, cu sânge puțin sau convalescente se pot întrema mai repede dacă mănâncă morcov sau beau suc de morcov. Ajută la refacerea celulelor roșii de sânge.

Din morcovi se prepară diverse leacuri pentru tuse, astm și bronșite.

Studiile moderne au arătat că morcovii ajută la dilatarea vaselor de sânge, în special a vaselor coronariene. Pe lângă faptul că scad glucoza din sânge, au și o acțiune similară insulinei.

Vitamina A din morcovi este foarte prețioasă pentru sănătatea pielii. Această legumă este apreciată pentru capacitatea sa de a încetini procesele îmbătrânirii și de apariție a ridurilor.

Zeama de la morcovi cruzi este benefică în bolile de piept, tuse cu flegmă, afecțiunile rinichilor, vezica biliară și lapte puțin la femeile care alăptează.

Profesorul Ovidiu Bojor recomandă consumul a câte 100 ml de suc de morcov dimineața în zori, pentru:
– anemie
– creșterea diurezei
– curățarea corpului
– întărirea organismului
– catar gastrointestinal

Sursa: lataifas.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *