Lichior de ghimbir

Ghimbirul are o istorie lungă în diferite forme de medicină tradițională sau alternativă. A fost utilizat îndeosebi împotriva problemelor digestive și a răcelilor.

Studiile realizate în ultimul deceniu au demonstrat că acesta este la fel de eficient sau chiar superior medicamentelor antiinflamatoare sintetice, datorită faptului că este lipsit de efecte secundare grave.

Principalul compus bioactiv din ghimbir – ginergolul – este responsabil pentru majoritatea proprietăților sale curative. Are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante puternice. Este de asemenea eficient împotriva infecțiilor respiratorii cu virusuri și a infecțiilor bacteriene orale asociate cu boli inflamatorii ale gingiei, precum gingivita și peridontita.

Băcănia Sorriso
Alimente 100% naturale

Livrate la ușa ta direct de la mici producători locali.

pensione-peschici-mm1d7ed7i3l5f1bs70bjoef0lb2i6v3aw0cf4ibbou

Este deosebit de eficient împotriva stărilor de greață cauzate de călătoriile pe uscat sau pe mare. Poate ameliora senzația de greață și vomă pe care o resimt bolnavii de cancer care fac chimioterapie, precum și pacienții care au trecut printr-o intervenție chirurgicală.

Datorită efectelor sale antiinflamatoare, s-a dovedit folositor și pentru persoanele afectate de osteoartrita la genunchi. Reduce simptomele de durere și rigiditate. Ghimbirul poate fi aplicat și extern, în combinație cu scorțișoară și ulei de susan.

Consumul de ghimbir reduce considerabil nivelul de zahăr din sânge și îmbunătățește factorii de risc cardiac. Un studiu din 2015 a arătat că 2 g de pudră de ghimbir pe zi a scăzut glicemia a jeun cu 12%, iar pe o perioadă de 12 săptămâni, a determinat o reducere de 10 procente.

În ceea ce privește factorii de risc cardiac, ghimbirul a produs o reducere de 23%. Un studiu pe 85 de persoane cu colesterol mare, 3 g de pudră de ghimbir a scăzut notabil markerii de colesterol sanguin și trigliceride.

Ghimbirul este recomandat în indigestia cronică (dispepsie) deoarece grăbește golirea stomacului cu cel puțin 4 minute, reducând astfel durerea și disconfortul de la nivelul stomacului. Un studiu pe 24 de peroane sănătoase a arătat că 1,2 g de pudră de ghimbir înainte de masă a accelerat golirea stomacului cu 50%.

O altă utilizare populară a ghimbirul este împotriva durerilor menstruale. 1 gram de pudră de ghimbir pe zi, în primele 3 zile de menstruație, ajută la controlul durerilor și a crampelor la fel ca și medicamentele Ibuprofen sau acidul mefenamic (inclus în medicamentele cu acțiune antiinflamatoare, analgezică și antipiretică).

Ghimbirul îmbunătățește funcțiile cerebrale și protejează împotriva îmbătrânirii creierului și a bolii Alzheimer. Într-un studiu pe 60 de femei de vârstă medie, ghimbirul a îmbunătățit timpul de reacție și memoria de lucru.

Lichior de ghimbir – rețetă

Ingrediente

• 60 g de rădăcină de ghimbir
• 150 g de zahăr brut
• 1 ½ căni de apă
• 1 ½ căni de vodcă
• 1 lămâie sau 1 portocală
• 1 păstaie de vanilie

Preparare

Curățați rădăcina de ghimbir de coajă cu ajutorul unei lingurițe. Tăiați-o felii, apoi bucăți mici. Tăiați păstaia de vanilie pe lungime și despicați-o în două.

Puneți aceste două ingrediente împreună cu zaharul într-o cratiță și turnați peste ele apa. Lăsați ghimbirul să fiarbă circa 20-25 de minute la foc mic, până când se înmoaie. Luați apoi vasul de pe foc și așteptați să se răcească.

Desfaceți coaja lămâii/portocalei, spălați-o cu oțet și bicarbonat (dacă nu este bio), și tăiați-o fâșii subțiri. Adăugați-o în compoziția răcită de mai sus.

Adăugați și vodca și acoperiți vasul cu un capac fix. Lăsați ingredientele la infuzat 24 de ore.

Strecurați infuzia, îndepărtând bucățile de ghimbir, coaja de portocală și de vanilie.

Turnați lichiorul în sticluțe și păstrați-le într-un loc întunecos din casă. Poate fi consumat după ce mai stă încă o zi, când aromele s-au îmbinat armonios.

Sursa: lataifas.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *