Mersul pe jos – cea mai bună formă de mișcare fizică

Mersul pe jos este considerat cea mai bună formă de mișcare fizică, datorită beneficiilor sale asupra organismului.

Am ajuns să vorbim atât de mult despre importanța mișcării fizice din cauza ratei crescute de sedentarism din societatea actuală.

Nu trebuie să mergi la sală, să ridici greutăți, să alergi la maraton pentru a te menține în formă. Mersul pe jos este un exercițiu simplu, firesc și gratuit pe care îl avem cu toții la îndemână pentru a ne păstra și păzi sănătatea. Oricine îl poate practica fără probleme.

Beneficiile mersului pe jos

Experții recomandă un minim de 30 de minute de mers pe jos pe zi. Cele mai bune efecte se obțin la o rată de 58 km per oră.

Persoanele care petrec mult timp pe scaun – lucrează la birou – sunt sfătuite să ia o pauză de cel puțin 10 minute pentru a face puțină mișcare. Iată ce beneficii are mersul pe jos:

Scăderea în greutate

Este probabil cel mai atractiv beneficiu. O persoană cu o greutate corporală de circa 70 de kilograme poate arde într-o oră:

• 280 de calorii – dacă merge la pas de 5.6 km/oră

• 370 de calorii – dacă face drumeții de o intensitate moderată

• 460 de calorii – dacă merge la pas de 7.2 km/oră

Mersul pe jos regulat, combinat cu o dietă sănătoasă, poate ajuta la creșterea numărului de calorii și la rezultate mai bune în ceea ce privește scăderea în greutate.

Persoanele care obișnuiesc să meargă mult pe jos tind să fie mai slabe sau mai zvelte decât cei care folosesc cu mijloacele de transport.

O recenzie a arătat că mersul pe jos regulat îi poate ajuta pe cei supraponderali sau obezi să piardă în jur de 0,05 kg pe săptămână. Chiar și fără să facă modificări speciale în dietă.

Mersul pe jos la pas rapid are rezultate și mai bune.

Sănătatea cardiovasculară

Nimeni nu poate contesta faptul că mersul pe jos este benefic pentru sănătatea inimii. Sunt 42 de studii care demonstrează acest lucru. Mersul pe jos regulat poate îmbunătăți semnificativ markeri importanți, precum:

– tensiunea arterială sistolică și diastolică
– ritmul cardiac
– nivelul colesterolului
– indicele de masă corporală
– procentajul de grăsime corporală
– aportul de oxigen

Sănătatea oaselor

Mersul pe jos este evident un exercițiu esențial pentru menținerea rezistenței și densității oaselor. Acest lucru le poate ajuta pe femei să evite fracturile în perioada de după menopauză.

Un studiu realizat pe o durată de 12 ani a arătat că femeile care merg pe jos cel puțin 4 ore pe zi pe săptămână au un risc cu 41% mai mic de a suferi o fractură la șold, comparativ cu femeile care merg pe jos sub 1 oră pe săptămână.

Reducerea stresului

Exercițiile fizice îmbunătățesc dispoziția și pot reduce nivelul de stres, prin faptul că eliberează endorfinele. Potrivit unui studiu, studenții stresați au reușit să își reducă nivelul de cortizol printr-o simplă plimbare. Mersul pe jos în natură a avut cele mai mari beneficii.

Susținere imunitară

Mersul pe jos poate îmbunătăți imunitatea prin faptul că mărește numărul celulelor natural killer și al celulelor albe de sânge (neutrofile).

Totodată, scade moleculele pro-inflamatorii.

La adulții vârstnici, mersul pe jos poate încetini deteriorarea funcțiilor sistemului imunitar din cauza îmbătrânirii.

Nu în ultimul rând, mersul pe jos ne menține activi și din punct de vedere social. Iar socializarea ajută la păstrarea sănătății mentale.

Sursă: Patience Lister, Why Walking is the Best Exercise, Natural Factors: https://naturalfactors.com/articles/why-walking-is-the-best-exercise/

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *