Mic dejun pentru stimularea creierului

Acest mic dejun pentru stimularea creierului contine cereale integrale, seminte, indulcitori naturali, lapte vegetal si fructe proaspete, constituind un bun inceput pentru orice zi care se anunta a fi aglomerata. Amestecul de fulgi de ovaz, seminte de chia, sirop de artar, lapte de migdale si un praf de scortisoara rezulta intr-un aromat mic dejun pentru stimularea creierului, care poate fi pregatit pe jumatate de cu seara si continuat dimineata, in total fiind nevoie de doar 10 minute!

TIMP PREPARARE: 10 minute
PORTII: 2
TIP RETETA: Mic dejun/Gustare
DIFICULTATE: Scazuta

Ingrediente

1 cana fulgi de ovaz
1 cana seminte de chia
1 lingura sirop de artar
1 cana lapte de migdale
1 lingurita scortisoara
1 mar
1 cana afine

Mod de preparare

Acest mic dejun pentru stimularea creierului trebuie pregatit in doua etape: seara pui la inmuiat jumatate dintre ingrediente, iar dimineata continui cu restul.

Astfel, incepe prin a pune fulgii de ovaz, semintele de chia si scortisoara intr‐un bol, amestecandu-le bine.

Adauga siropul de artar si laptele vegetal, omogenizand porridge-ul astfel obtinut.

Acopera bolul cu un capac sau cu folie de aluminiu si lasa-l la frigider, peste noapte.

A doua zi dimineata, adauga in bol un mar dat pe razatoare si pune deasupra lui afinele; serveste imediat.

Observatii

Poti servi acest mic dejun pentru stimularea creierului si decorandu-l cu alune de padure maruntite, fulgi de nuca de cocos sau felii de portocala.

Daca vrei, poti inlocui siropul de artar cu aceeasi cantitate de sirop de curmale sau de miere.

Stiai ca?

Acest mic dejun pentru stimularea creierului te ajuta gratie continutului de seminte de chia si afinelor? Cele dintai sunt bogate in acizi grasi Omega‐3, care sustin structura fizica a creierului si imbunatatesc starea de spirit si memoria, dar si in antioxidanti (care protejeaza celulele de stresul oxidativ si care se regasesc din plin si in afine).

Principalii compusi antioxidanti din afine sunt flavonoidele (antocianine), care contribuie la sanatateainimii (pot scadea tensiunea, proteja colesterolul de „rau”/LDL de oxidare si chiar reduce riscul de atac de cord) si a creierului (pot trata problemele neurologice legate de imbatranire, pot ajuta inteligenta si functionarea cerebrala)? In plus, flavonoidele din afine au efecte benefice asupra sensibilitatii la insulina si metabolismului glucozei, prevenind diabetul, si lupta impotriva imbatranirii si cancerului, deoarece combat oxidarea ADN-ului si neutralizeaza radicalii liberi.

Fulgii de ovaz (pe numele lui latinesc, Avena sativa) sunt cereale integrale care pot fi consumate la micul dejun ca atare (cu lapte vegetal deasupra si fructe confiate sau proaspete) sau fierte in apa/lapte vegetal (pana la obtinerea unui porridge gros)?

Fulgii de ovaz nu contin gluten si sunt o sursa importanta de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti, al caror consum scade nivelul glicemiei, reduce riscul de boli de inima si te poate ajuta sa slabesti?

Semintele de chia sunt foarte usor de incorporat in alimentatie si nu trebuie preparate in prealabil (lasate in apa sau pisate), ca semintele de in, doza zilnica recomandata fiind de 20 g, de doua ori pe zi? Presara-le in cereale, dimineata; adauga-le in salate, la final (pentru un aspect interesant); include-le in smoothie-uri; adauga-le in aluatul de budinci, briose sau checuri; foloseste-le la ingrosat sosurile sau mancarurile diverse ori pe post de inlocuitor de oua in retetele vegane/de post (1 lingura seminte de in la 3 linguri de apa pot inlocui cu succes 1 ou).

Sursa: sanovita.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *