Mujdei călugăresc din usturoi verde

Această rețetă este inspirată din bucătăria călugărilor viețuitori în mănăstirile din Oltenia. Usturoiul verde, care apare la început de primăvară, este foarte aromat și bogat în principii active.

Ingrediente:

• 1 căpățână de usturoi uscat
• 3 fire de usturoi verde
• 1 vârf de cuțit de sare
• 1 lingură de ulei de măsline
• 2 linguri de apă
• 1 lingură de suc de lămâie
• 1 linguriță de miere

Delicii mediteraneene

Direct de la mici producători locali.

Preparare:

Curățați cățeii de usturoi uscați și zdrobiți-i sau tocați-i mărunt pe un fund de lemn. Puneți-i într-un bol de sticlă. Spălați bine usturoiul verde și tocați-l și pe el mărunt. Amestecați-l în bol. Adăugați sarea și mierea și frecați bine cu o lingură. Adăugați uleiul de măsline și zeama de lămâie proaspăt stoarsă.

Lăsați mujdeiul să stea în repaus 5 minute, apoi adăugați apa. Amestecați din nou și serviți.

Acest mujdei poate fi consumat cu fripturi sau diverse mâncăruri, sau poate fi întins pe pâine și mâncat ca atare. Este foarte bun la gust și aromat. Datorită mierii de albine, este ușor de consumat, inclusiv de cei mici sau de cei pretențioși. Merge cel mai bine alături de preparate grele.

Pe lângă ingredientele folosite, se pot adăuga și altele, precum miez de nucă zdrobit mărunt, pătrunjel verde sau leuștean verde. Mujdeiul se poate prepara doar din usturoi verde, fără usturoi uscat.

Sursa: Leacuri & Rețete Mănăstirești, nr. 15 aprilie – iunie 2017

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *