De câte ore de somn avem nevoie pe zi?

Deficitul de somn blochează anumite procese genetice care au loc la nivel celular. Chiar şi o oră de somn în minus contează, înfluenţând negativ starea de sănătate a organismului, arată un nou studiu american.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Washington susţine că somnul este una dintre cele mai eficiente măsuri de medicină preventivă, potrivit Huffington Post, preluat de agerpres.ro.

Băcănia Sorriso
Alimente 100% naturale

Livrate la ușa ta direct de la mici producători locali.

pensione-peschici-mm1d7ed7i3l5f1bs70bjoef0lb2i6v3aw0cf4ibbou

Nathaniel Watson, neurolog şi specialist în somnologie, este de părere că această cercetare demonstrează că somnul insuficient poate bloca anumite procese genetice ce au loc la nivel celular şi care formează sistemul imunitar, responsabil de lupta cu infecţiile şi bolile. „Sistemul imunitar nu mai funcţionează aşa cum trebuie atunci când somnul este insufficient“, a spus acesta. „Este o dovadă în plus cu privire la importanţa somnului asupra sănătăţii şi fiziologiei omului“, a adăugat acesta.

Echipa de cercetători susţine că acest studiu ar fi primul care evaluează ceea ce se petrece la nivel de ADN atunci când organismul este privat de somn.

Oamenii de ştiinţă au studiat unsprezece perechi de gemeni identici dintre care unul se odihnea cel puţin şapte ore pe noapte, iar celălalt dormea cu aproximativ o oră mai puţin. Circa 50% din necesarul de somn al organismului este dictat la nivel genetic, acesta fiind motivul pentru care studiul a fost efectuat pe perechi de gemeni identici. Fiecare participant la studiu a purtat, timp de două săptămâni, un dispozitiv de monitorizare a somnului.

La finalul studiului, cercetătorii au prelevat mostre de sânge a căror analiză a relevat faptul că sistemul imunitar al geamănului cu deficit de somn era mai puţin activ în comparaţie cu al fratelui său care se odihnea mai mult. Cei care au dormit mai puţin produceau mai puţine proteine, molecule pe baza cărora corpul nostru funcţionează, precizează sursa citată. „Ei aveau un sistem imunitar neperformant“, a spus Watson cu privire la persoanele private de somn, precizând că acest lucru „îi predispune la îmbolnăviri“.

Oamenii de ştiinţă subliniază că atât „calitatea cât şi cantitatea“ somnului sunt elemente foarte importante pentru sănătatea umană. „Riscul de infecţie se adaugă unei multitudini de motive pentru care privarea de somn este nesănătoasă“, susţine Watson, potrivit căruia pe această listă se află deja efecte negative precum reducerea performanţelor în timpul zilei, depresia, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, diabetul şi starea de nervozitate.

Sursa: adevarul.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *