Maca este unul dintre remediile naturale care se folosesc cu succes în întreaga lume. Radacina de Maca e un superaliment consumat in special de sportivi si de adeptii unui stil de viata sanatos, mai ales de catre vegetarieni.
Numita si ginseng peruvian, a fost cultivata inca din antichitate in Peru si a fost folosita de multe culturi drept potentator al fertilitatii si libidoului, in special pentru barbati.
Rădăcina de maca face parte din familia cruciferelor, cum ar fi broccoli şi varza, dar datorită proprietăţilor sale unice este considerată un super-aliment.
Radacina depoziteaza o multime de nutrienti, iar atunci cand este scoasa din pamant, vine intr-o varietate mare de culori. Culorile radacinii variaza de la galben crem sau roz deschis, pana la mov sau negru.
Maca este o excelentă sursă de proteine, fibre, vitamine şi minerale, inclusiv vitamina C, magneziu şi fier. De asemenea, conţine 20 de aminoacizi – inclusiv cei 8 aminoacizi esenţiali – şi o mulţime de fitonutrienţi importanţi pentru sănătatea noastră.
2 linguri de pudră de maca conţin aproximativ:
91 calorii
20g carbohidrați
4g proteine
1g grăsimi
2g fibre
79,8mg Vitamina C (133% din necesarul zilnic)
1,7mg Cupru (84% din necesarul zilnic)
4,1mg Fier (23% din necesarul zilnic)
560mg Potasiu (16% din necesarul zilnic)
0,3mg Vitamina B6 (16% din necesarul zilnic)
0,2mg Mangan (11% din necesarul zilnic)
1,6mg Niacin (8% din necesarul zilnic)
70mg Calciu (7% din necesarul zilnic)
0,1mg Riboflavină (6% din necesarul zilnic)
Dacă se ajunge la un consum regulat și pudra de maca face parte din dieta zilnică, aceasta mai are o mulțime de alte beneficii pentru organism:
Susține și întărește sistemul imunitar.
Energizează organismul și crește rezistența fizică. Menţinerea unui nivel bun de energie poate ajuta, de asemenea, la îmbunătăţirea stării de spirit.
Are efect antioxidant neutralizând acţiunea radicalilor liberi şi ajutând, astfel, la menţinerea sănătăţii şi prevenirea diverselor boli cauzate de deteriorarea celulelor.
Îmbunătățește circulația sângelui, accelerează procesul de vindecare a rănilor și reduce colesterolul, datorită conținutului de vitamine, minerale și aminoacizi.
Îmbunătățește fertilitatea prin creșterea libidoului și a numărului de spermatozoizi.
Are efecte pozitive pentru femeile aflate la menopauză. Studiile arată că rădăcina de maca, prin conţinutul său de fitonutrienţi, echilibrează nivelul hormonilor din corp şi contribuie, astfel, la ameliorarea simptomelor pe care femeile le resimt când ajung la menopauză (bufeuri, modificări ale dispoziției, insomnie și iritabilitate).
Îmbunătățește funcționarea creierului prin conținutul de aminoacizi. Maca era utilizată în mod tradiţional de localnicii din Peru pentru a creşte performanţa şcolară a copiilor.
Contribuie la diminuarea depresiei și anxietății.
Favorizează asimilarea calciului în oase, crescând densitatea osoasă și prevenind osteoporoza.
Cum se poate consuma maca
Maca este ușor de inclus în dieta. Poate fi luat ca supliment sau adăugat la piureuri, fulgi de ovăz, produse de panificație, batoane proteice și multe altele.
Maca se găsește cel mai des sub formă de pudră sau pulbere. Doza recomandată este de o linguriță de pudră de maca pe zi (aproximativ 10-15g). Maca se poate consuma amestecată cu apă, în smoothie, sucuri proaspete, iaurt, cafea, ceai, sosuri sau în prăjituri. O combinație reușită este cea de pudră de maca cu cacao, un alt superaliment, sau cea de pudră de maca cu carob pentru că îi intensifică proprietățile. Având efect energizant, se recomandă să fie consumată în prima parte a zilei.
Contraindicații
Nu este indicata in cazul femeilor insarcinate, nici pentru persoane care sufera de insomnii, intrucat, la fel ca ciocolata si celelalte produse pe baza de cacao, mareste energia, in special daca este asociata cu acestea. Hipertensivitatea si afectiuni ale glandei tiroide sunt deasemenea pe lista motivelor care fac sa fie neindicat consumul de Maca.
Nu e indicat nici sa fie consumata in cantitati foarte mari, caz in care poate avea efecte adverse ca palpitatii, transpiratie, senzatie de caldura.
Înainte de administrarea oricarui supliment alimentar este recomandat sa cereti sfatul medicului in legatura cu tipul acestuia, precum si cu doza recomandata.
Sursa: csid.ro