Regulile lui Hipocrate pentru o sănătate de fier

Părintele Medicinei, Hipocrate, a stabilit încă de acum 2.500 de ani care sunt alimentele indispensabile unei alimentații sănătoase.

Regulile lui Hipocrate legate de nutriţie şi stilul de viaţă şi-au păstrat valabilitatea până în zilele noastre.

Așadar, în textul de mai jos veți găsi lista completă cu alimentele din care ar trebui să fie compusă hrana zilnică.

Delicii mediteraneene

Direct de la mici producători locali.

De ani şi zeci de ani suntem asaltaţi, pe toate căile posibile, de o reclamă extrem de agresivă care ne promite o slăbire miraculoasă.

Ceaiuri, tablete, extracte, medicamente minune, împachetări corporale până la biotehnologii novatoare care ne garantează:

  • topirea centimetrilor de ţesut adipos
  • accelerarea arderilor grăsimilor din organism
  • creşterea consumului de calorii de “n” ori.

Dacă la toate aceste oferte se adaugă şi un amplu proces de detoxifiere cu o “reîntinerire” evidentă, transformarea va fi “totală”, vom fi “alt om” cu o sănătate de fier şi o siluetă de invidiat.

Ce se întâmplă cu organismul după ce şi-au încetat acţiunea revoluţionarele biotehnologii? Ce se întâmplă cu metabolismul accelerat, cu marele consum caloric şi ţesutul adipos “topit”?

Dintr-un impuls extrem de motivat slăbeşti, dar mult mai greu, dacă nu imposibil, este să-ţi menţii greutatea constantă dacă nu-ţi schimbi atitudinea de viaţă, stilul de a mânca şi raţionamentul de a mânca. Schimbarea stilului de viaţă, cu implementarea sau revenirea la un stil de viaţă sănătos, nu este un slogan, nu este un”moft”, este un MUST HAVE.

Stilul de viaţă sănătos nu înseamnă o viaţă luxoasă cu mâncăruri exotice şi alimente scumpe, timp liber la discreţie, adică “stilul de viaţă fără ocupaţie şi griji”. Din contră, înseamnă o viaţă simplă, cu o alimentaţie complexă, completă şi variată care să ne pună la dispoziţie absolut toate principiile alimentare:

  • proteine animale şi vegetale
  • carbohidrați cu lanţuri lungi din legume şi fructe şi cât mai puţin sau deloc dulciuri rafinate şi zahăr
  • fibre alimentare
  • lipide, da, lipide, pentru că şi ele trebuie mâncate
  • să fim echilibraţi, mai ales atunci când mâncăm.

Nu este nevoie să fim într-o extremă sau alta, să fim vegetarieni sau să avem un regim hiperproteic cu minim de carbohidraţi din legume şi fructe. Orice exagerare înseamnă o sancţiune de sănătate.

În căutarea sănătăţii şi a stilului de viaţă echilibrat şi sănătos nu este nevoie să adoptăm un stil de viaţă din alte locuri, alte continente, alte culturi. Ar fi chiar o eroare totală. Cea mai bună hrană este cea din “roadele pământului” tău din care te-ai hrănit de la naştere şi cu care ai crescut.

În urmă cu 2500 de ani, Hipocrate recomanda modalitatea de a ne hrăni ca fiind factor decisiv în tratarea bolilor şi mai ales în prevenirea lor. Sfaturile legate de nutriţie şi stilul de viaţă şi-au păstrat valabilitatea până în zilele noastre. Hipocrate considera că hrana zilnică trebuie să conţină:

  • seminţe încolţite
  • brânzeturi
  • fasole
  • suc de grâu verde
  • legume şi fructe
  • ulei de nuci
  • măsline şi ulei măsline
  • lapte din migdale
  • iaurt, miere, murături, mai ales varză murată

Mai mult, Hipocrate recomanda înainte de începerea tratamentului oricărei boli consumarea unui aliment simplu, uşor, pregătit din legume, celebra “Supă a lui Hipocrate”.

Supa trebuia pregătită cu apă de izvor (săracă în oligoelemente), legumele să fie folosite cu coajă (deoarece acestea conţin elemente nutritive importante) şi să fie fiartă la foc foarte mic.

Supa în sine nu este foarte importantă prin valoarea ei nutritivă, cât prin faptul că este un aliment uşor digerabil care nu suprasolicită tubul digestiv, fiind un aliment valoros pentru oamenii suferinzi.

Preocuparea pentru stilul de viaţă, sănătate şi aspectul fizic a constituit dintotdeauna o prioritate esenţială, făcându-se apel la elemente simple:

  • alimentaţie şi tradiţii culinare
  • grija de a preîntâmpina apariţia bolii
  • grija faţă de sănătate

Minuni, proceduri şi medicamente care să te transforme peste noapte din om bolnav în om sănătos, din supraponderal/obez în om suplu cu un corp armonios, din păcate, nu există.

Cel care doreşte să slăbească nu o va putea face fără o reechilibrare metabolică, fără sfatul şi supravegherea medicală competente.

Prin schimbarea stilului de viaţă îţi vei menţine greutatea constantă. Cu paşi mici şi siguri vei avea silueta dorită, iar sănătatea ta va fi în limite normale.

“Alimentele voastre să fie medicamente şi medicamentele voastre să fie alimente” – Hipocrate.

Sursa: jurnalistii.ro (articol scris de Ana Karimzadeh, medic obstetrică-ginecologie)

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *