Reţete cu mămăligă

Reţetă românească

Ingrediente:

400 g malai, 1/2 linguriţă de sare, 1 litru şi jumătate de apă.

Preparare:

Puneţi apa cu sarea pe foc într-un ceaun sau într-o oală care nu lipeşte şi, după ce dă în fiert, presăraţi mălaiul şi îl lăsaţi până este absorbit de apă, după care amestecaţi bine cu un făcăleţ, o lingură de lemn sau un tel până când se umflă mălaiul şi se desprinde de pe ceaun.

Răsturnaţi mămăliga pe un fund de lemn şi o luaţi cu lingura sau o tăiaţi cu aţă.

Delicii mediteraneene

Direct de la mici producători locali.

Reţetă italiană (polenta)

Ingrediente:

200 g mălai, 400 ml apă, sare, 150 g cârnaţi, 100 g caşcaval, o lingură de unt, castraveţi muraţi.

Preparare:

Cârnaţii se rumenesc în puţin ulei într-o tigaie de teflon. Se face o mămăligă din apă, sare şi mălai. Când este aproape gata, se adaugă caşcavalul tăiat cubuleţe şi untul, se amestecă, apoi se adaugă cârnăciorii. Se pune pe un platou şi se serveşte cu castraveciori muraţi. Iese destul de cremoasă din cauza caşcavalului, aşa că este mai bine s-o turnaţi într-un bol.

Mămăligă umplută

Ingrediente:

500 g mălai, 1,5 litri lapte, 1 ceaşcă smântână, 250 g telemea, 250 g caşcaval, 6 ouă, 50 g unt.

Preparare:

Se pune laptele de fiert, se bat ouăle, se rade brânza, se taie caşcavalul pătrăţele. Când a dat primul clocot, se pune mălaiul în lapte şi se amestecă până se face cremă (nu trebuie să fiarbă deloc).

Se amestecă bine mămăliga cu ouăle şi caşcavalul, se unge o cratiţă cu unt şi se aşază mămăliga, se netezeşte. Se toarnă smântână, se presară brânză, se dă la cuptor, până se rumeneşte.

Mămăligă la cuptor

Ingrediente:

2 dovlecei, 200 g mălai, 50 g unt, 200 g boabe de porumb fiert, 1/2 kg de roșii, 2 lingurițe cimbru uscat, 150 g cașcaval.

Preparare:

Se fierb dovleceii în apă cu sare. După ce au fiert, se scot din apă şi se adaugă mălaiul în oală. Se lasă la fiert amestecând des până se îngroaşă. Se adaugă apoi untul în mămăligă şi se amestecă.

Se aşează apoi mămăligă pe o tavă într-un strat. Se adaugă peste mămăligă porumbul fiert, dovleceii tăiaţi rondele şi roşiile tăiate bucăţi şi ele. Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru iar deasupra se adaugă brânză rasă. Se coace în cuptor 15- 20 minute.

Poftă bună!

Sursa: asociatia.bio

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *