Sfecla elvetiana ( mangold) este o planta care se cultiva in special pentru codita frunzei si nervura carnoasa a acesteia. Sfecla elvetiana se poate folosi in numeroase retete (frunzele pot fi consumate crude, cat si preparate termic) si are multiple beneficii pentru sanatate.
Retete cu mangold
Cand prepari omleta sau faci oua “jumari”, arunca o mana de frunze proaspete de sfecla elvetiana in tigaie si vei obtine un preparat hranitor si gustos.
Atunci cand prepari un suc proaspat ori un smoothie, arunca in blender si o mana de frunze si de tulpini de mangold, pentru a obtine o bautura sanatoasa.
Poti sota in putin ulei de masline extravirgin frunzele si tulpinile de mangold. Le asezonezi cu piper proaspat macinat, usturoi maruntit si parmezan ras. Vei obtine o garnitura delicioasa si simpla, pe care o poti manca alaturi de alte preparate.
Nu uita: adauga frunzele de mangold in salate, in rulouri aperitiv (wraps) cu lipie, in sandvisuri etc, in supe si in tocanite.
Poti prepara supe si tocanite in care sa pui si putin mangold.
Freaca frunzele de sfecla elvetiana cu putin ulei de masline si cu putina sare, apoi da-le la cuptor, intr-o tava, pentru a face chips-uri gustoase.
Cand prepari sos pesto, foloseste frunze de mangold in locul celor de busuioc.
Cand faci pizza acasa, pune peste blatul de pizza frunze de sfecla elvetiana, mozzarella si rosii taiate.
Mangold sotat
Ingrediente:
2 legaturi mari de sfecla elvetiana
2 linguri ulei de masline extravirgin
3 catei de usturoi, tocati fin
1 ceapa mare, tocata
1 praf de sare
1 varf de cutit de nucsoara si de cimbru uscat
piper negru macinat, dupa gust
2 linguri otet balsamic, optional
Ulei de măsline extravirgin

Aurul lichid al Mediteranei – elixir al tinereții și sursă de sănătate.
Pentru sănătatea ta și a familiei tale, alege produse făcute din ingrediente naturale!
Direct de la producător.
Preparare:
Toci si speli sfecla elvetiana. Tai frunzele grosier, in bucati mari. Muti frunzele taiate intr-un bol de salata, umplut cu apa. Scurgi si repeti procesul de spalare, daca e necesar. Scurgi bine frunzele de mangold intr-o sita. Apoi clatesti si toci si tulpinile sau cozile de mangold. Sa fie cam la fel de mari ca ceapa tocata cubulete.
Incingi uleiul intr-o tigaie, la foc mediu spre mare. Adaugi tulpinile tocate de mangold, usturoiul, ceapa, sarea, cimbrul, nucsoara si piperul si le tii pe foc, amestecand des, pana cand ceapa incepe sa devina aramie, cam 6-8 minute. Adaugi frunzele tocate de sfecla elvetiana, pui 2 linguri de apa si acoperi cu un capac. Lasi frunzele sa se inmoaie, 2-4 minute. Iei capacul si continui sa sotezi, amestecand din cand in cand, pana cand mangoldul este complet inmuiat, cam 1-3 minute. Iei vasul de pe foc si stropesti legumele cu otet balsamic, daca doresti. Servesti mangoldul sotat cat este cald.
Sursa: doc.ro