Sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide

Ingrediente:

1 ceapă mare sau 2 cepe de mărime medie
1 morcov mic
50 ml. ulei
150 de grame de orez cu bob rotund, spălat sub jet de apă rece, într-o sită, și zvântat
150 de grame de nucă
100 de grame de stafide
1 căpățână de varză murată, nici prea mare, nici prea mică
verdeață tocată după gust, eu am pus ½ legătură de pătrunjel verde și ½ legătură de mărar verde tocat
1 linguriță rasă de cimbru uscat
1 linguriță cu vârf de pastă de roșii
200 ml. bulion de roșii
sare și piper
opțional, mărar și cimbru uscat

SORRISO

specialitati-mob

Descoperă noul tău magazin online cu produse
100% naturale, sănătoase și gustoase!

Mod de preparare:

Pregătirea verzei murate

Se desprind frunzele de pe căpățâna de varză murată. Dacă varza e prea sărată, se desărează frunzele, clătindu-le succesiv în câteva ape reci. Se decupează cu grijă nervurile groase de pe frunze și se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni și calitate pentru sarmale. Nervurile și frunzele rupte sau prea mici pentru a împături în ele sarmalele se toacă mărunt, ne vor servi ca să facem un pat confortabil în oală, pentru sărmăluțe. Din frunzele de la suprafața căpățânii de varză, care sunt mai mari, se pot obține 2-3 sarmale de aproximatv 7 cm lungime și 3 cm grosime, așa cum le fac eu. Se împart frunzele în bucăți în care să putem înscrie un pătrat cu latura de 12-13 cm.

În final, avem deoparte frunzele pregătite pentru sarmale iar într-un castronel avem varza tocată.

Pregătirea umpluturii

Chiar dacă va părea ciudat, aceste sarmale de post mănăstirești conțin pe lista ingredientelor unele pe care le-am vedea pretându-se mai degrabă pentru prăjituri. Cu toate acestea, sarmalele nu vor fi dulci, ci vor avea doar dulceața delicată pe care ar da-o o carne de bună calitate. E un amestec echilibrat și bine gândit. Eu obișnuiesc să hidratez miezul de nucă în apă rece cam 1-2 ore înainte de a mă apuca de sarmalele de post și recomand să o faceți și voi. În caz contrar, nuca va absorbi enorm de multă apă în timpul gătirii și ar fi posibil să se spargă sarmalele la fiert.

Se toacă mărunt ceapa și se rade morcovul prin răzătoarea fină. Uleiul se înfierbântă într-o tigaie încăpătoare și se adaugă ceapa. Se presară cu puțină sare și se călește pe foc mediu-mic, să se înmoaie fără să se coloreze deloc.

Între timp, se scurge bine nuca de apa în care am pus-o la înmuiat și se toacă prin mașina de carne sau la robot. Nu e nevoie să folosim mașina specială pentru nucă, pentru că miezul de nucă va fi umed și nu se va preta mărunțirii cu aceasta.

După ce ceapa începe să devină translucidă, semn că s-a și înmuiat (cam după 7-8 minute de călit la foc mic spre mediu) se adaugă morcovul ras și se amestecă rapid.

Se adaugă în tigaie orezul și se călește timp de 2-3 minute, amestecând constant.

Se adaugă acum în tigaie nuca tocată și se călește în continuare, amestecând continuu, timp de aproximativ 2 minute.

Se desface pasta de roșii în 2 linguri de apă și se adaugă acum în tigaie, amestecând bine, până se omogenizează. În final, se adaugă stafidele și se oprește focul.

Pentru a se răci mai rapid, umplutura se răstoarnă imediat într-un castron. Se adaugă sare și piper după gust, ținând cont însă că și varza murată are destulă sare. Tot acum se adaugă și verdeața și se omogenizează bine totul.

Pe fiecare foaie de varză pregătită pentru sarmale se pune câte 1 lingură bună de umplutură, se rulează și se îndeasă capetele înăuntru.

Pentru a fierbe aceste sarmale de post mănăstirești – și orice fel de sarmale, de fapt – este de preferat o oală cu pereții mai groși sau, și mai bine, una de lut. Eu am o oală din ceramică pe care o folosesc cu plăcere pentru sarmale. Pe fundul oalei am așternut un pat confortabil din tocătura de varză murată, apoi am aranjat deasupra acesteia sarmalele. Opțional, se pot adăuga ramuri de mărar uscat, de cimbru uscat și frunză de dafin. Eu adaug întotdeauna, pentru că nu fac parte dintre cei cărora le e frică de arome.

Se pune deasupra sarmalelor o farfurioară de mărime potrivită, cu fața în jos, ca să le țină sub nivelul lichidului în timpul fierberii. Într-o crăticioară, se dă în clocot bulionul de roșii cu ½ de litru de apă și se toarnă deasupra sarmalelor aranjate în oală. Se mai adaugă apă fierbinte, cât să le acopere cam de 8 cm. Se acoperă cu capacul și se pune oala pe foc mic. Se fierb sarmalele până când e bine fiartă varza. Practic, orezul va fierbe în 20 de minute, dar uneori e posibil să dăm peste o varză care fierbe mai greu. De data asta am avut noroc și în exact o oră sarmalele mele au fost perfect fierte.

Sursa: lauralaurentiu.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *