În antichitate, mirodeniile erau prețuite nu doar pentru calitățile lor culinare, ci mai ales pentru beneficiile lor medicinale.
Chimionul se numără printre condimentele care apar menționate în Sfânta Scriptură, iar utilizările sale terapeutice datează de cel puțin 4.000 de ani. Scrierile tradiționale menționează utilizările sale ca diuretic, calmant pentru stomac și flatulență.
Această plantă aromatică, originară din Egipt, face parte din familia Apiaceae, fiind înrudită cu țelina, pătrunjelul și morcovul.
Beneficii
Semințele de chimion au proprietăți astringente, carminative, eupeptice și analgezice. Sunt cunoscute ca remediu pentru tulburările digestive, pulmonare și respiratorii.
Studiile recente au arătat că uleiul esențial extras din semințele de chimion are efecte antibacteriene puternice inclusiv împotriva K. pneumoniae.
Sunt o sursă bună de fier, mangan, magneziu, fosfor și alte minerale, vitamina A, vitamina B6, vitamina C și aminoacizi.
SORRISO
Descoperă noul tău magazin online cu produse
100% naturale, sănătoase și gustoase!
Pentru digestie
Datorită faptului că stimulează producția de enzime pancreatice, semințele de chimion ajută digestia. Pot fi folosite la prepararea unui ceai (în asociere cu fenicul și coriandru) pentru calmarea durerilor de stomac și reducerea gazelor.
Pentru creier
Un studiu a arătat că chimionul protejează împotriva tulburărilor de memorie și a daunelor la nivelul creierului. Stimulează sistemul nervos central și poate fi util în boala Parkinson.
Antioxidanții pe care îi conține sunt considerați mai eficienți decât vitamina C. Unele cercetări în laborator au arătat că ar putea combate inclusiv cancerul.
Pentru colesterol, diabet, greutate corporală
Un studiu pe șobolani diabetici a arătat că extractul de chimion este mai eficient în reducerea glucozei din sânge decât glibenclamida, un medicament antidiabetic.
Acesta îmbunătățește sensibilitatea la insulină și determină scăderea colesterolului total și a trigliceridelor, precum și a markerilor pancreatici inflamatori, și totodată oprește creșterea excesivă în greutate.
Pentru astm
Datorită efectelor sale bronho-dilatatoare și expectorante, chimionul este recomandat persoanelor cu astm.
Pentru imunitate
Un studiu pe șoareci cu sistemul imunitar compromis a arătat că administrarea de doze orale de chimion a îmbunătățit răspunsul imunitar și a redus nivelurile crescute de cortizol.
Pentru răceli
Chimionul poate fi un ingredient util în preparatele naturiste pentru combaterea gripei și răcelilor, datorită faptului că accelerează procesul de recuperare din boală.
Ajută la calmarea tusei și a strănutului prin uscarea excesului de mucus.
Semințele de chimion sunt bogate în vitamina C și fier, compuși care ajută organismul să combată infecția.
Un studiu din 2014 a arătat că 3 g de semințe de chimion pe zi (mai puțin de 1 linguriță), timp de 3 luni, a dus la o scăderea în greutate mai mare decât la grupul de control.
Acest efect s-ar putea datora capacității chimionului de a modifica producția de acid gras din ficat. Rezultatele acestui studiu au arătat că semințele de chimion are efecte hepato-protectoare împotriva toxicității cauzate de etanol și ulei de floarea-soarelui râncezit.
Precauții și contraindicații
Consumat în doze moderate, chimionul este considerat sigur și lipsit de toxicitate. În cantități mari poate declanșa menstruația. Evitați administrarea acestui condiment pe termen lung.
Sursa: lataifas.ro