Se folosesc mugurii de brad sau de molid care se formează primăvara devreme. Au o culoare deosebită, de verde crud, catifelat.
Perioada de recoltare poate începe în prima jumătate a lunii mai și se poate extinde chiar și în luna iunie în unele zone mai înalte, zone montane. Sunt indicate zonele nepoluate. Se recoltează când dimensiunile au ajuns la 3 cm și nu au depășit 7 cm.
După culegere, mugurii de brad pot fi consumați cruzi pentru stimularea poftei de mâncare sau pentru împrospătarea respirației. Ca și bradul, mugurii au proprietăți antimicrobiene, ajută la vindecarea mai rapidă a bolilor respiratorii și la stimularea sistemului imunitar.
În medicina naturistă, cel mai cunoscut preparat din brad este siropul din muguri şi cetină tânără. Iată câteva reţete pe care le propune prof. Constantin Milică:
– 1 kg muguri proaspeţi (bine spălați) se fierb timp de 15-20 minute în 2 litri de apă; după răcire se adaugă 1 kg zahăr dizolvat într-un litru de apă. Amestecul se fierbe din nou timp de 5-10 minute şi se strecoară fierbinte în sticle ce se păstrează închise ermetic, la loc răcoros;
– într-un borcan de sticlă se pun, în straturi alternative, 1 kg muguri şi 1 kg zahăr, ultimul strat (de grosimea degetului), fiind de zahăr. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la soare timp de 5-10 zile, până se separă siropul. Se strecoară prin stoarcere cu tifon, după care se fierbe din nou 5-10 minute şi se trage fierbinte în sticle ce se păstrează închise ermetic, la loc răcoros.
Sirop din muguri de brad cu miere
Pentru a prepara acest sirop, aveți nevoie de un borcan de sticlă încăpător.
Alegeți mugurii de impurități, spălați-i și lăsați-i la scurs pe prosoape de hârtie. După ce s-au uscat complet, așezați în borcan mai întâi un strat de muguri de brad (îndesați plantele puțin), apoi câteva felii de lămâie, apoi un strat de miere, și tot așa, până când se umple borcanul.
Ultimul strat trebuie să fie de miere. Închideți borcanul bine cu capacul, și lăsați ingredientele la macerat la loc întunecos. Nu uitați să agitați zilnic conținutul borcanului. La acest sirop se poate folosi și un strat de cimbrișor. După 1-2 luni, strecurați siropul rezultat și păstrați-l în sticle de culoare închisă la frigider. Acest sirop natural poate fi folosit în maxim 2 luni de zile.
Se consumă diluat în apă plată, carbogazoasă sau ceai.
4 Responses
Ma bucur ca mai poti gasi rimedii naturale ,benefice , recete ok pentru sanatatea n oastra . Doamne ajuta !
Cel mai bun.Recomand la toată lumea
Si eu prepar acest sirop cu miere si muguri de brad,este un sirop foarte delicios si aromat…?
Da,este un sirop foarte bun.
Prepar și folosesc de 10 ani,de când au crescut brazii în curtea mea.