Sirop din muguri de brad

Se folosesc mugurii de brad sau de molid care se formează primăvara devreme. Au o culoare deosebită, de verde crud, catifelat.

Perioada de recoltare poate începe în prima jumătate a lunii mai și se poate extinde chiar și în luna iunie în unele zone mai înalte, zone montane. Sunt indicate zonele nepoluate. Se recoltează când dimensiunile au ajuns la 3 cm și nu au depășit 7 cm.

Delicii mediteraneene

Direct de la mici producători locali.

După culegere, mugurii de brad pot fi consumați cruzi pentru stimularea poftei de mâncare sau pentru împrospătarea respirației. Ca și bradul, mugurii au proprietăți antimicrobiene, ajută la vindecarea mai rapidă a bolilor respiratorii și la stimularea sistemului imunitar.

În medicina naturistă, cel mai cunoscut preparat din brad este siropul din muguri şi cetină tânără. Iată câteva reţete pe care le propune prof. Constantin Milică:

– 1 kg muguri proaspeţi (bine spălați) se fierb timp de 15-20 minute în 2 litri de apă; după răcire se adaugă 1 kg zahăr dizolvat într-un litru de apă. Amestecul se fierbe din nou timp de 5-10 minute şi se strecoară fierbinte în sticle ce se păstrează închise ermetic, la loc răcoros;

– într-un borcan de sticlă se pun, în straturi alternative, 1 kg muguri şi 1 kg zahăr, ultimul strat (de grosimea degetului), fiind de zahăr. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la soare timp de 5-10 zile, până se separă siropul. Se strecoară prin stoarcere cu tifon, după care se fierbe din nou 5-10 minute şi se trage fierbinte în sticle ce se păstrează închise ermetic, la loc răcoros.

Sirop din muguri de brad cu miere

Pentru a prepara acest sirop, aveți nevoie de un borcan de sticlă încăpător.

Alegeți mugurii de impurități, spălați-i și lăsați-i la scurs pe prosoape de hârtie. După ce s-au uscat complet, așezați în borcan mai întâi un strat de muguri de brad (îndesați plantele puțin), apoi câteva felii de lămâie, apoi un strat de miere, și tot așa, până când se umple borcanul.

Ultimul strat trebuie să fie de miere. Închideți borcanul bine cu capacul, și lăsați ingredientele la macerat la loc întunecos. Nu uitați să agitați zilnic conținutul borcanului. La acest sirop se poate folosi și un strat de cimbrișor. După 1-2 luni, strecurați siropul rezultat și păstrați-l în sticle de culoare închisă la frigider. Acest sirop natural poate fi folosit în maxim 2 luni de zile.

Se consumă diluat în apă plată, carbogazoasă sau ceai.

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10%
Reducere

la prima comandă

Abonează-te la newsletter!

* Codul se trimite automat după abonarea prin e-mail, iar reducerea se aplică produselor care nu au deja o promoție. Dacă în 5 minute nu ai primit mesajul de la noi, te rugăm să verifici folderele de Spam și de Promoții.