Spirulina – alga miraculoasă care energizează organismul

Spirulina este o algă albastră-verde care a fost recent inclusă în grupul de super alimente, adică produse alimentare cu proprietăți nutriționale excepționale. Spirulina conține cantități mari de clorofilă, care este responsabilă pentru culoarea sa intensă. Clorofila conținută în spirulină are proprietăți antibacteriene, antivirale asupra corpului uman. Cu toate acestea, aceastea sunt doar o parte a proprietăților benefice ale spirulinei asupra sănătății.
Spirulina este foarte bogata in vitamine și minerale. Conține cantități mari de vitamina A, K1, K2, B12, fier și crom. De exemplu, 3 g de spirulină furnizează mai mult betacaroten decât morcovii, mai mult fier decât spanacul, mai mulți antioxidanți decât afinele. Furnizează 8 aminoacizi exogeni care nu pot fi produși de corpul nostru.
Interesant este că spirulina are o concentrație mare de proteine, deoarece proteinele constituie până la 60% din compoziția acestor alge. Conținutul de proteine din spirulină este de 4 ori mai mare decât cel din aceeași cantitate de carne. În plus, este o proteină sănătoasă, adică are o formulă echilibrată a tuturor aminoacizilor exogeni.
Alte beneficii ale spirulinei includ susținerea, printre altele menținerea unei greutăți corporale adecvate, niveluri adecvate de zahăr din sânge, întărirea părului, pielii și unghiilor și multe altele.

Spirulina – remedii naturiste:
• Are efecte demonstrate antialergice de protectie impotriva rinitei alergice
• Intareste sistemul imunitar;

Spirulina in bucatarie:
• Poate si adaugata in limonade, sucuri proaspete de fructe sau legume si in smoothie-uri;
• Spirulina sub forma de pulbere completeaza perfect sosurile pentru salate;
• Se combina de minune cu nautul, pasta de susan, sucul de lamaie, uleiul de masline, sarea si usturoiul;
• Se potriveste foarte bine in inghetata;

Beneficiile spirulinei
Ofera organismului de 10 ori mai mult betacaroten decat morcovii. Drept urmare, ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi, care pot cauza imabatranirea celulara, dar si aparitia multor probleme de sanatate.

Este bogata in antioxidanti. Antioxidantii sustin sistemul imunitar, digestia, reduc starile de oboseala si cresc nivelul de energie. De asemenea, sustin circulatia sangelui, reduc inflamatiile si sunt de mare ajutor pentru persoanele care sufera de alergii.
Are un continut ridicat de proteine. Proteinele sunt esentiale pentru vegetarieni si pentru persoanele care isi lucreaza musculatura si care nu consuma carne, in care se regasesc cele mai multe proteine. In spirulina se gasesc 85-95% proteine usor de digerat, fiind un aliment indicat persoanelor cu tulburari digestive.

Protejeaza organismul de alergii. Studiile realizate pe animale au indicat faptul ca spirulina protejeaza organismul impotriva reactiilor alergice, prin oprirea eliberarii de histamine si contribuie la ameliorarea simptomelor alergice, cum ar fi stranutul, nasul infundat, ochii inlacrimati sau mancarimile. Studiile nu au fost realizate si pe om.

Ideala pentru persoanele care tin regim. Continutul de fier si fibre ofera energie si confera o senzatie de satietate, disparand pofta de mancare.
Gustul spirulinei nu este unul tocmai placut, motiv pentru care este recomandat consumul cu o bautura racoritoare, suc proaspat de fructe sau legume. Astfel, va fi mai usor de consumat si va veti putea bucura de toate beneficiile pe care le aduce organismului.

Forme disponibile și doze
Spirulina este disponibilă sub formă de pudră, tablete sau fulgi.
Deși acest supliment a fost utilizat și de copii, nu se cunoaște doza sigură în cazul persoanelor cu vârsta până în 18 ani. Astfel, este necesar să consultați un specialist.
Dacă nu ați mai consumat spirulină este recomandat să începeți cu o cantitate mică pe care să o creșteți treptat. Astfel puteți evita apariția unor efecte secundare temporare precum dureri de cap, transpirație excesivă sau înroșirea feței.
Nu este recomandat consumul de spirulina persoanelor cu alergii severe la fructele de mare
Nu se cunosc foarte bine efectele acestei alge în timpul sarcinii și alăptării. Consultați un specialist dacă aveți de gând să consumați suplimente ce o conțin.

Sursa: healthline.com

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *