Top 4 beneficii ale stafidelor. Sfaturi de la Dr. Menci:

Stafidele sunt un aliment foarte apreciat în industriat alimentară, mai ales în ceea ce privește prepararea deserturilor delicioase ce au în componența lor stafide aurii sau brune. Acestea au de asemenea, un conținut foarte bogat în substanțe nutritive, vitamine, minerale și antioxidanți.

1. Trateaza constipatia
Consumarea câtorva stafide în fiecare zi aduce beneficii stomacului dumneavoastră. Aceste fructe uscate conțin fibre care încep să se mărească în volum în prezența apei. Acest lucru îi conferă un efect laxativ asupra stomacului și ajută la tratarea constipației.

De asemenea, consumate zilnic ele facilitează mișcarea tractului digestiv și fibrele împiedică pătrunderea toxinelor și a bacteriilor în organism, formând un gel care aderă la pereții intestinali și care ține departe bacteriile și toxinele de organism.

2. Reduc aciditatea stomacului
Consumul de stafide, fructe uscate ce conțin concentrații importante de potasiu și de magneziu, reduce activ aciditatea, protejează și detoxifică bine organismul de toxinele din sistem, reducând riscul apariției unor afecțiuni precum artrită, gută, pietre la rinichi și boli vasculare.

Au și o acțiune importantă asupra acidității stomacului datorită concentrației lor mari de fibre din alcătuirea lor. Odată cu pătrunderea acestora în stomac, ele neutralizează cantitatea de acid clorhidric în exces de la nivelul stomacului, ajută la reducerea simptomelor acidității, nemaiavând arsuri și reflux gastroesofagian. Vor dispărea complet!

3. Contin antioxidanti
Antioxidanții proveniți din alimente sunt vitali, deoarece protejează corpul de stresul oxidativ și de deteriorarea cauzată de radicalii liberi oxidativi. Degenerarea oxidativă a radicalilor liberi și stresul oxidativ sunt factori de risc în dezvoltarea numeroaselor tipuri de cancer, a îmbătrânirii premature, dar și a creșterii tumorilor.

4. Trateaza infectiile
Datorită conținutului lor bogat în fitonutrienți polifenolici, antioxidanți cu proprietăți benefice antiinflamatorii asupra organismului, stafidele ajută în tratarea infecțiilor. Acestea arată efecte puternice antibacteriene care ajută în reducerea riscului dezvoltării simptomelor febrile și în neutralizarea bacteriilor. Astfel, consumul zilnic al câtorva stafide vă ține departe de răceli, bacterii și multe alte infecțiii asemănătoare.

Ce contraindicatii au stafidele?
Stafidele consumate în cantități normale nu prezintă contraindicații, însă consumul exagerat de stafide crește riscul de a avea afecțiuni la nivelul stomacului din cauza aportului crescut de fibre ce nu pot fi digerate, acest lucru cauzând indigestie și constipație. Mai mult, un consum sporit de stafide poate duce la dezvoltarea unor reacții alergice la acest aliment, dar poate cauza, de asemenea, și hipotensiune.
Stafidele ingrasa doar dacă sunt consumate excesiv din cauza faptului că acest super aliment are o densitate calorică mare, fiind lipsit de apă. Nu provoacă efecte secundare negative la nivelul corpului uman.
Acest tip de fructe au multe fibre, dar și mai multe calorii. De exemplu, un pahar de stafide conține în jur de 500 de calorii, de aceea este recomandat consumul acestora în cantități reduse.

Sursa: doctormenci.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *