Nautul este o planta de origine asiatica, cunoscuta inca din antichitate, dar extrem de raspandita si acum, in modernitate, intrucat este consumata cu mare placere nu doar de catre vegetarieni, ci si de toti cei care doresc sa se hraneasca sanatos.
Boabele de naut pot fi incluse intr-o multitudine de retete si in diverse forme: supa, fiert (humus), prajit (falafel), in salate, sub forma de faina in produse de patiserie. Nautul este bogat in fibre si proteine, putand inlocui cu succes carnea.
Este o sursa de vitamina B, de acid folic, de minerale – magneziu, fosfor, potasiu, calciu, de oligoelemente (oxid de fibre). Beneficiile nautului in alimentatie sunt multiple: pentru digestie, pentru sistemul cardiovascular, in curele de slabire, are efect antioxidant, e recomandat diabeticilor.
Nautul are un indice glicemic scazut, motiv pentru care dieta cu naut este indicata pentru persoanele care sufera de diabet, iar contintul de fibre il recomanda celor care doresc sa isi mentina o greutate echilibrata.
Băcănia Sorriso
Alimente 100% naturale
Livrate la ușa ta direct de la mici producători locali.

Cele 8 beneficii ale nautului:
• Mentine sanatatea oaselor – continutul ridicat de fier, de calciu, de zinc, de vitamina K, de magneziu contribuie la dezvoltarea si mentinerea unei structuri osoase dense si puternice.
• Mentine activitatea cerebrala – proteina din naut ajuta la intretinerea functiilor sistemului nervos. Aminoacizii din proteina ajuta neurotransmitatorii din creier sa functioneze corect.
• Mentine sistemul digestiv – datorita continutului sau sporit de fibre, nautul poate contribui la prevenirea constipatiei.
• Continutul de triptofan din naut ne ajuta sa scapam de insomnie.
• Datorita faptului ca nu contine gluten, de naut se pot bucura si persoanele care sufera de boala celiaca.
• Pentru vegetarieni, nautul este una dintre ele mai importante surse de proteine.
• Năutul poate constitui chiar un înlocuitor foarte bun pentru cafea.
• Are rol antioxidant.
Cum se consuma năutul:
Nautul este un ingredient versatil, care poate fi adaptat unei game variate de rețete ce aparțin tradiției culinare din mai multe țări ale lumii.
Poți integra năutul în alimentație sub formă de boabe, pe care le poți cumpăra sub formă uscată, cât și conservată. Boabele de năut uscate trebuie să fie hidratate în apă și abia apoi, să le fierbi. Boabele de năut din conserve sunt deja fierte, trebuie doar să le scurgi să le clătești bine de lichidul în care au fost conservate.
De asemenea, poți folosi și făina de năut, în special în panificație și prăjituri, fiind un înlocuitor cu mai puține calorii, mai puțini carbohidrați și mai multe proteine decât fâina de grâu.
Humus
Ingrediente:
o cană și jumătate de năut fiert și scurs,
1/3 cană pastă de susan (tahini),
2 linguri ulei de măsline extra virgin,
3 linguri suc de lâmie,
2-3 căței de usturoi,
1/2 linguriță de sare,
5 linguri de apă sau 5 linguri din zeama în care a fiert năutul,
pulbere de boia dulce.
Adaugă într-un blender toate ingredientele de mai sus si se amesteca pana se ontine gradul dorit de cremozitate al pastei de năut. Transferă humusul într-un bol, preasupră deasupa lui puțină pulbere de boia dulce și servește-l cu lipii, cu salată, sau în orice altă combinație preferi.
Salată de năut mediteraneană
Ingrediente:
o cană și jumătate de năut fiert, scurs și clătit,
3 căni de paste fusilli,
2 căni de roșii cherry tăiate în jumătăți,
2 căni de frunze de spanac sau de rucola,
o cană de castraveți, tocați cuburi,
o jumătate de cană de pătrunjel tocat,
câteva frunze de busuioc tocate,
o cană de brânză feta tăiată cuburi,
un sfert de cană de semințe de pin ușor prăjite.
Pune pastele la fiert în apă cu sare și fierbe-le conform instrucțiunilor de pe pachet. Scurge-le, adaugă-le puțin ulei de măsline, doar cât să nu se lipească între ele și lasă-le să se răcească. Apoi, transferă pastele într-un bol încăpător și adaugă peste ele roșiile cherry, năutul, rucola (sau spanacul), castraveții, brânza, busuiocul, pătrunjelul și semințele de pin ușor prăjite.
Sursa: libertatea.ro