Un desert delicios și ușor de preparat: Tiramisu vegan

Acest tiramisu vegan presupune ceva pasi si timp petrecut in bucatarie, dar – la final – iti promitem ca iti vei uimi familia si prietenii cu rezultatul: un tiramisu de post, care nu contine ingrediente de origine animala, dar care are un gust la fel de decadent ca varianta traditionala, clasica, din Italia. Incearca si tu acest tiramisu vegan si vei descoperi un desert indulgent care poate fi facut cu usurinta la aniversarile familiale, in loc de tort.

TIMP PREPARARE: 90 minute
PORTII: 9
TIP RETETA: Desert
DIFICULTATE: Medie

Ingrediente reteta Tiramisu vegan

PISCOTURI

185 g faina de grau integrala
150 g zahar brut
60 ml lapte de migdale
6 linguri unt vegan
60 ml aquafaba
1 lingurita esenta de vanilie
1 ½ lingurite amidon de porumb
1 lingurita praf de copt
½ lingurita bicarbonat de sodiu
¼ lingurita sare

CREMA

195 g caju
120 ml lapte de migdale
740 ml crema de cocos
115 g sirop de artar
65 g ulei de cocos
½ lingurita esenta de vanilie
1 lingurita zeama de lamaie
2 linguri zahar pudra
¼ lingurita sare

SIROP

280 ml orz solubil preparat
cacao pudra

Mod de preparare reteta Tiramisu vegan

Pentru a pregati acest tiramisu vegan, primul pas este coacerea piscoturilor.

Intr-un bol mediu, cerne faina, amidonul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.

Intr-un bol separat, mixeaza untul moale cu zaharul brut, pana obtii o crema omogena, adauga aquafaba si esenta de vanilie, mixand alte 2-3 minute, pana obtii o crema pufoasa (daca amestecul pare ca s-a taiat, nu te ingrijora, se va omogeniza odata ce adaugi ingredientele uscate).

Adauga jumatate din amesecul de ingrediente uscate in bolul cu ingrediente umede si mixeaza pana la incorporare; adauga laptele de migdale si incorporeaza-l; completeaza cu restul de ingrediente uscate si incorporeaza-le in aluat.

Tapeteaza 2 tavi termorezistente cu hartie de copt.

Transfera aluatul intr-un pos alimentar cu varf rotund (sau intr-o punga de plastic careia i-ai taiat varful) si formeaza piscoturi individuale in fiecare tava, lasand un spatiu intre ele (fiecare piscot trebuie sa aiba 6×2 cm si vei obtine in jur de 40-50 de bucati).

Da tavile cu piscoturi la frigider timp de 30 de minute.

Preincalzeste cuptorul la 180o C.

Da tavile la cuptor timp de 13-15 minute, pana cand marginile piscoturilor se inchid usor la culoare, apoi scoate tavile din cuptor si lasa-le la racit complet.

Pasul doi este prepararea cremei mascarpone vegane: pune nucile caju intr-un bol cu apa fierbinte (cat sa le acopere cu 2,5 cm) si lasa-le la inmuiat 10 minute.

Intr-un blender vertical, mixeaza bine nucile caju, laptele de migdale, siropul de artar, uleiul de cocos topit, esenta, zeama de lamaie si sarea.

Intr-un bol incapator, adauga stratul solid de la suprafata conservelor de crema de cocos (tinute la frigider peste noapte, in prealabil) si zaharul pudra, mixandu-le pana obtii o crema pufoasa, timp de 2-3 minute.

Folosind o spatula de silicon, incorporeaza crema de caju in cea de cocos, amestecand usor, pana la omogenizare.

Toarna orzul solubil gata preparat si lasat la racit intr-o farfurie adanca.

Asambleaza acest tiramisu vegan, intr-o tava patrata, cu laturile de 20 cm lungime si cel putin 10 cm inaltime: intinde ½ cana de crema mascarpone pe fundul tavii, adauga un strat de piscoturi inmuiate rapid in orzul solubil, pana cand acoperi toata crema (in jur de 16-18 bucati); intinde 1 cana de crema mascarpone peste piscoturi, apoi un nou strat de piscoturi, un nou strat de crema si un ultim strat de piscoturi; la final, intinde restul de crema deasupra.

Acopera vasul cu folie alimentara si da-l la rece cel putin 2 ore/peste noapte.

Inainte de servire, presara cacao pudra deasupra intregului tiramisu si taie-l in 9 portii.

Observatii reteta Tiramisu vegan

Daca folosesti o tava de alte dimensiuni, vei obtine un tiramisu vegan cu doar 2 straturi de piscoturi.

Stiai ca?

„Tiramisu” inseamna, in italiana, „ridica-ma”?

Nucile caju contin vitamine si minerale care lupta impotriva bolilor de inima (potasiu, vitaminele E si B6, acid folic)?

Orzul solubil este un inlocuitor al cafelei care nu contine cofeine si alte substante excitate pentru sistemul nervos?

Sursa: sanovita.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *